LVV wil voedselvoorziening binnenland verzekeren

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal zich de komende periode meer focussen op de voedselvoorziening in het binnenland. Om die te garanderen, heeft het ministerie in samenwerking met Brazilië en Nieuw Zeeland, de training ‘Rice Management’ georganiseerd, die duurt van 4 tot en met 7 juli in het Sais-gebouw van LVV. Ruby Kromokardi, verbonden aan het Tricateral project, zegt dat de bewoners in het binnenland dure rijst moeten kopen uit Nickerie, omdat de rijstproductie in hun gebied onvoldoende is. In dit kader voert LVV een project uit in opdracht van het Kabinet van de President. Het project heeft als hoofddoel het garanderen van de voedselvoorziening in het binnenland. De participanten aan de training, zijn onder anderen studenten en mensen uit de rijstsector.

Tijdens de training worden de deelnemers getraind om weer anderen te kunnen trainen in deze sector. Er wordt samengewerkt met Brazilië en Nieuw Zeeland, die elk een rol vervullen binnen dit project. Brazilië levert zijn bijdrage in de vorm van technische assistentie. Brazilië heeft een eigen onderzoeksinstituut en zal de deelnemers leren hoe zij zelf onderzoek kunnen verrichten. Nieuw Zeeland en LVV komen in met financiële middelen.

Kromokardi zegt dat dit slechts een onderdeel is van de rijstsector waaraan wordt gewerkt om die verder te stimuleren. LVV beoogt op deze manier de rijstproductie te vergroten. Er zijn innovatiemogelijkheden en technologieën die toepast kunnen worden om dit tot stand te kunnen brengen.

Verder werd ingegaan op de exportmogelijkheden voor Suriname. Uit cijfers vanuit LVV blijkt, dat de export naar Europa drastisch is afgenomen. Dit gaf Nareen Gajadin, directeur van Adron, aan tijdens zijn presentatie: ‘Rijst in Suriname’. Wat de oorzaak hiervan is, kon hij niet aangeven. Ook Kromokardi wist de reden van deze daling niet. Volgens Gajadin zal de productie verhoogd moeten worden als Suriname naar meerdere landen, los van het Carisbisch gebied, wil exporteren. Hij zegt dat er internationaal bepaalde regels zijn qua export. Als de boeren de gevraagde hoeveelheid niet kunnen leveren, moet zij een bepaald bedrag betalen, vandaar dat veel boeren dat risico niet willen nemen. Dit geldt ook voor ons land, omdat de productie hier ook niet gegarandeerd is. Per jaar wordt er 100.000 ton rijst geëxporteerd. Om dit aantal te verdubbelen, moet er rekening gehouden worden met diverse factoren die een rol spelen.

-door Kimberley Fräser-

More
articles