Parlement bezorgd om gezondheidssituatie

Verschillende leden van De Nationale Assemblee (DNA) hebben bij de behandeling van het ontwikkelingsplan, zich zorgen gemaakt over de landelijke gezondheidssituatie. Jotis Jagernath (VHP) vroeg zich af wat precies in het Comité Generaal besproken zal worden, omdat de situatie niet rooskleurig is. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons gaf aan, dat wat achter gesloten deuren besproken zal worden, niets met de begroting te maken heeft. Na die bewuste bijeenkomst heeft het parlement volgens haar alle ruimte om zaken met betrekking tot de volksgezondheid, aan te kaarten. Zoals bekend, heeft president Desiré Bouterse eerder gevraagd in besloten kring te praten over de volksgezondheid en de kwestie Alcoa.

Shailendra Girjasingh (VHP) merkte op, dat er heel veel fout gaat. Terwijl de medische voorzieningen niet gegarandeerd zijn, ziet de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) kans om enkele dagen weg te gaan naar een locatie in het binnenland met grote delen van het personeel om zaken te bespreken. Hij vroeg de regering deze zaak goed te onderzoeken en indien nodig, deze activiteit stop te zetten. Er worden naar zijn zeggen verkeerde prioriteiten gesteld, terwijl de gezondheidssector in grote problemen zit. Dew Sharman (VHP) richtte zich op de gezondheidssituatie in Nickerie. Volgens zijn informatie zijn er veel mensen die in de pre dialysefase zitten en straks zal die groep gedialyseerd moeten worden. Een studie moet aan het licht brengen wat de werkelijke oorzaak is. Mogelijk dat het aan het gebruik van chemicaliën in het district ligt. Sharman, van huis uit ook arts, maakt zich bezorgd over deze ontwikkeling. Jagernath noemt de situatie in het rijstsdistrict een tijdbom.

Mahinder Jogi (VHP) bracht tijdens zijn spreekbeurt naar voren, dat wanneer een bepaalde politieke partij aan de macht is, het land leeg wordt geregeerd. Hij verwees naar de periode van de jaren ‘80 en daarna zodra ze in het machtscentrum was. Elke keer was het naar zijn zeggen het Nieuw Front dat orde op zaken stelde. Toen dat begon in 1987, kwam de telefooncoup en viel alles volgens hem weer in het water. Jogi nam het parlement mee naar het moment dat een president-commissaris van de Landbouwbank 5 miljard leende om een casino op te zetten, terwijl dit geld bedoeld was voor de landbouwsector. Wanneer het huidige ontwikkelingsplan besproken wordt, dan klaagt de huidige regering over dalende prijzen en inkomsten, maar had ze niets verspild was er weinig aan de hand, meent de VHPér. Hij is van mening dat de regering Bouterse vier keer meer geld heeft gehad dan wat het Nieuw Front aan ontwikkelingshulp heeft ontvangen en toch heeft zij het land in grotere armoede gedompeld. Door het gevoerde beleid heeft het land naar zijn zeggen vele kansen gemist. “Als je niet kan dansen, dan zegt men dat de vloer ongelijk is”, zei Jogi.

 

More
articles