‘Gevaar binnen rechtsstaat slechts afschrikmiddel’

Naar aanleiding van de strafeis van de auditeur-militair tegen de president, heeft de NDP gisteren een spoedvergadering gehouden met haar leden. Op de vergadering werd aangegeven dat de rechtsstaat in gevaar zou zijn. “Dat er sprake is van gevaar binnen de rechtsstaat, is slechts een afschrikmiddel. De rechtsstaat kan niet in gevaar zijn”, zegt Arnold Kruisland, oud-diplomaat tevens politicus.

“Nadat de amnestiewet en artikel 148, het 8 Decemberstrafproces niet hebben kunnen stremmen, zoeken Bouterse en de zijnen een andere uitweg door te zeggen dat de rechtsstaat in gevaar is”, zegt Kruisland. Volgens hem is er alleen sprake van gevaar binnen de rechtsstaat als het buitenland lijfelijk de staat Suriname zou binnendringen. “Dan pas is er gevaar en het is De Nationale Assemblee die beslist wat er verder zal gebeuren. Voor nu is er geen argument dat aangewend kan worden dat de rechtsstaat in gevaar is. Er staat slechts een crimineel op het punt veroordeeld te worden”, stelt Kruisland.

Kruisland zegt dat het binnen de competentie van de rechterlijke macht ligt om strafbare feiten van wie dan ook bij overtuigend bewijs te beroordelen. “Iedere burger die onder de rechtsstaat Suriname valt dient zich ook te onderwerpen aan het vonnis van de rechter. Geen enkele crimineel bepaalt als de straf juist is of niet, die moet zich gewoon onderwerpen”, zegt Kruisland.

De auditeur-militair heeft gisteren twintig jaar celstraf geëist tegen president Bouterse voor zijn rol bij de 8 decembermoorden van 1982. Volgens Kruisland moeten wij ons niet storen aan zaken die zijn gezegd op de vergadering van de NDP.

“Het is slecht een roep om hulp bij verdrinking. Bouterse en iedereen die hem ondersteunt, moet zich onderwerpen aan de strafeis van het Openbaar Ministerie. De uitspraak is er nog niet en geen enkele instantie kan de rechterlijke macht verbieden haar werk te doen”, benadrukt Kruisland. Hij geeft verder aan dat zelfs internationale hulp ingeroepen zal worden als het moet.

Kruisland is verder van mening dat niemand hoeft te vrezen voor chaos en een burgeroorlog. “Geen enkele weldenkende Surinamer gaat een burgeroorlog starten om Bouterse te redden”, zegt Kruisland.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles