Het Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigt in de persoon van auditeur- militair Roy Elgin, heeft vandaag tijdens de openbare zitting van de Krijgsraad aan de Tamarindelaan een strafeis van twintig jaar geëist tegen de hoofdverdachte van het 8 December-strafproces, Desiré Bouterse. Hij onderbouwde zijn eis met een 35 pagina’s tellend requisitoir dat hij voorlas. Elgin gaat ervan uit, dat de getuigen die zich de gebeurtenissen en zaken daaromheen tot in detail kunnen herinneren, overwegend betrouwbare getuigen zijn. Volgens het onderzoek is Bouterse medepleger van de moorden die op 8 december 1982 gepleegd zijn. Elgin concludeerde dat de moorden met voorbedachten rade zijn gepleegd en dat deze ook goed voorbereid waren. Elgin gaf aan dat de vijftien slachtoffers uit hun huis werden gehaald en dat hun telefoonlijnen werden doorgesneden. Er bleef toen een wachter achter die de huizen van de slachtoffers moest bewaken.
Elgin heeft op geen enkele wijze vast kunnen stellen dat de vijftien slachtoffers bezig waren om een coup te beramen tegen de groep van zestien. Verder heeft hij vastgesteld dat Bouterse tijdens de moorden wel aanwezig was in het Fort Zeelandia. Echter heeft hij geen bewijs gevonden dat Bouterse zelf geschoten zou hebben op slachtoffers. Elgin zei dat bewijsmateriaal erop wijst dat de verdachten een plan beraamd hadden om de vijftien slachtoffers op te pakken, te vermoorden en valselijk te beschuldigen van het willen plegen van een coup.
Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden, zei tegen de journalisten, dat hij de aan de hand van het requisitoir van de auditeur-militair gestelde strafeis rechtvaardig acht. Hij gaf aan dat de verdediging zal reageren op het requisitoir waarna de auditeur- militair weer aan het woord zal komen en uiteindelijk zal de verdediging ook daarop weer kunnen reageren, waarna de verdachte de gelegenheid zal krijgen om het laatste woord te voren. Hierna zal de Krijgsraad vonnis wijzen. De raadsman van Bouterse, Irvin Kanhai, was heel kort over de strafeis door te stellen dat dit slechts een voorstel is en niets anders. Dit jaar is het precies tien jaar dat het 8 Decemberstrafproces wordt behandeld. Henry Behr, broer van de vermoorde journalist Bram Behr, was heel emotioneel na de strafeis en zei dat de rechtstaat Suriname recht overeind staat. Hij zei dat de auditeur- militair een zware last van zijn schouders heeft afgeschud en beschreef zijn requisitoir als fantastisch.
-door Johannes Damodar Patak-