VHP-parlementariër, Mahinder Jogi zegt desgevraagd dat er binnen de VHP gesproken is over het wel of niet deelnemen aan dienstreizen. Hij vindt dat dienstreizen deel uitmaken van het parlementaire werk, maar dat er gezien de financiële situatie in het land prioriteiten gesteld worden, aan welke dienstreizen wel of niet deelgenomen wordt.
Jogi legt uit dat er dienstreizen zijn, die niet essentieel genoeg zijn, dat ons land vertegenwoordigd wordt, maar daarentegen er er ook dienstreizen zijn waarbij ons land present moet zijn om voordelen uit te kunnen halen. Jogi die zelf ook deel uitmaakte van een parlementaire delegatie voor deelname aan de 33ste sessie van de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly, die van 19- tot en met 21 juni werd gehouden in Malta werd tijdens zijn afwezigheid besproken, over het wel of niet deelnemen aan dienstreizen als lid van de oppositie. Tijdens deze vergadering zijn zaken aangaande het Caraibisch gebied, financiering van infrastructuur, bacovesector en armoedebestrijding besproken.
“Moeten wij afwezig zijn op zulke vergaderingen”?, aldus de VHP-parlementariër. Hij benadrukte dat er mensen zijn die zijn recente dienstreis in een ander perspectief hebben willen brengen. Rachied Doekhie, NDP-parlementariër heeft met name aangegeven, dat de oppositie op schoot van de coalitie komt zitten wanneer het aankomt op dienstreizen, maar geen quorum wil verlenen wanneer er moet worden vergaderd. Jogi geeft als reactie aan dat de coalitie moet zorgen voor quorum en niet de oppositie.
“Je bent coalitie of geen coalitie”, benadrukte Jogi. Als een ander voorbeeld haalt hij aan de ICU-meetings en de World Trade Organisation (WTO) meetings, die volgens hem belangrijk zijn om bij te wonen.
Hij zegt aan dat de ICU al de parlementen van de landen die zich hebben aangesloten in de gaten houdt, en waar nodig ze op de vingers tikt. De vergadering van de WTO is volgens hem belangrijk voor ons land, als wij onze producten invoerrechtenvrij willen exporteren naar Europa. Jogi vertelt dat de ICU ervoor zorgt dat de democratie beter tot zijn recht komt binnen een parlement. Hij verduidelijkt dat de aanwezigheid van Suriname op bepaalde vergaderingen noodzakelijk is, vooral als het gaat om klimaatveranderingen, en armoede. Tijdens de ACP- EU vergadering is er volgens hem gesproken over financiering van projecten, migratie, terrorisme, landbouw en visserij en klimaatsverandering. Hij accentueert dat het geen snoepreisje betrof, maar dat er elke dag van 9:00 s ’morgen tot en met 19:00u s ‘avond is vergaderd met een onderbreking van twee uren. Belangrijk is volgens hem dat wij klimaatsverandering serieus moeten nemen, omdat die kan leiden tot armoede.
door Johannes Damodar Patak