Betheljada draait met of zonder subsidie overheid

“Met of zonder subsidie van de overheid zal dit werk van Huize Betheljada doorgaan tot eer van God”, zegt Carlo Schuster van Stichting Huize Betheljada naar aanleiding van de gedane uitspraken van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in De Nationale Assemblee (DNA) over het werk van deze stichting. In verband hiermee hielden Schuster en DNA-lid Carl Breeveld (DOE) vandaag een persconferentie in Ons Huis. Zij vinden het belangrijk dat de samenleving in deze kwestie ook de kant van Betheljada, het centrum voor mensen met een meervoudige beperking, hoort. De subsidiegelden die de stichting jaarlijks ontvangt van de overheid, zullen volgens Hoefdraad niet worden overgemaakt, tenzij er meer transparantie komt ten aanzien van de bankrekeningen. De subsidie bedraagt jaarlijks SRD 350.000. Volgens Hoefdraad zouden er vijf valutarekeningen zijn op naam van de stichting. “De regering voert een jojo-beleid ten aanzien van de subsidie. De ene keer krijgen we niet, de andere keer wel.

Wat zijn de criteria om in aanmerking te komen voor subsidie. De wet opvanginstellingen is gerealiseerd in 2014, maar er is in de wet geen subsidieregeling opgenomen. Andere zorginstellingen zijn door dit gebeuren nu bang om hun mond open te doen, want zij vrezen dat ook hun subsidie zal uitblijven”, aldus Schuster. In 2015 ontving de stichting geen subsidie. Nu wordt gezegd dat dit jaar de subsidie wederom zal uitblijven. Schuster toont consultantsrapporten waarin precies is opgenomen waarvoor het geld bestemd is dat op de valutarekeningen staan. Deze middelen zijn volgens hem project gebonden, enkele van de projecten zijn voor de aanschaf van rolstoelen, vervoer apparaten, bouwwerkzaamheden, busvervoer en voor onderhoud van het gebouw. Mocht de subsidie dit jaar toch uitblijven, dan is de stichting geneigd de dagopvang te sluiten.

Breeveld vindt het van belang dat er parlementaire enquêtecommissies komen die zelfstandig rechtstreeks onderzoek verrichten naar zaken die spelen in de samenleving. In het geval van de stichting zou dus een onderzoek ingesteld moeten worden, zodat niet alleen de samenleving, maar ook het parlement op de hoogte is. Hij vindt het  belangrijk dat wij beseffen dat alle stichtingen donaties krijgen in Suriname. De overheid heeft een verantwoordelijkheid om te zorgen voor mensen in noodsituaties. Volgens Breeveld had Hoefdraad gelijk contact moeten opnemen met Betheljada om te proberen om zo snel mogelijk de zaak op te lossen. Ook dient de minister zijn verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot de subsidies die aan mensen met een meervoudige beperking moeten worden toegekend. Sociale instellingen werken voor de gemeenschap, iets wat eigenlijk de overheid zou moeten doen. Breeveld ergert zich eraan dat sociale instellingen steeds moeten bedelen en smeken bij de media voor het werk dat gedaan wordt in naam van de natie Suriname. “Het is een schande. Als het zo is dat er instellingen zijn die zich niet goed gedragen voor wat betreft de boekhouding of administratie van werkzaamheden, dan heeft de regering alle recht om orde op zaken te stellen, maar je kunt niet alles over een kam scheren. Het is zaak ervoor te waken om instellingen in nood in nog grotere problemen te brengen door te zeggen: “ik stop de subsidie. Voor Betheljada is het onterecht”.

door Kimberley Fräser

 

More
articles