Neus negeert uitspraken Hoefdraad

Acties gaan onverkort door

Tijdens een openbare vergadering in DNA gisteren, heeft minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad een financieel overzicht verstrekt van de kindertehuizen Arya Dewaker en Betheljada, die met sluiting worden bedreigd wegens het uitblijven van subsidie. De minister gaf aan, dat de tehuizen hun tegoeden niet op de juiste wijze hebben verstrekt. Ook blijkt volgens de minister dat Betheljada een liquide positie van SRD 2 miljoen heeft. Daarnaast is hij ook van mening dat Arya Dewaker verkeerde cijfers gepresenteerd heeft over zijn liquide positie aan het ministerie. Actievoeder Maisha Neus zegt dat ze de financiële uiteenzetting welke gepresenteerd is door de minister in het midden laat. Ze benadrukt dat ze vanaf dag één heeft gezegd, dat het niet gaat om wie eigenlijk fout is, in dat kader geeft ze daarom aan dat haar acties die in het belang zijn van de kinderen uit de tehuizen, onverkort door gaan. Vandaag was zij daarom weer met een groep aanwezig op het oud vlaggenplein. De actievoerder vindt dat het de taak is van de overheid om een controlemechanisme in te zetten bij de diverse tehuizen. Neus haalt aan, dat het beter zou zijn dat een onafhankelijke accountant het werk doet en als blijkt, dat de leiding van zo een tehuis niet deugt, die maar plaats moet maken. Neus vindt dat de overheid zich richt op de financiële zaken van een tehuis, maar daarbij vergeet dat zij de belangen en rechten van het kind moet waarborgen.

Neus zegt dat er in elke gezonde samenleving controle uitgeoefend wordt door de overheid op organisaties en instanties. “Alleen in Suriname begrijpt men dat niet. Als zaken niet goed gaan, wil niemand op de vingers getikt worden”, zegt de activiste. Of de uitspraken van de minister op waarheid berusten, wenst Neus zoals gesteld niet in te gaan. “Maar indien het waar is dat de liquide positie van de tehuizen zo hoog is, moet de leiding van deze tehuizen aangeven, waarom ze subsidie nodig heeft en zou de overheid de kinderen eigenlijk ergens anders moeten plaatsen”, aldus de actievoerder.

Ook zegt Neus dat als blijkt dat de tehuizen genoeg financiële middelen hebben, zij geen subsidie verdienen. Volgens haar moeten juist de tehuizen die het financieel niet kunnen redden, in aanmerking komen voor subsidie. Verder stelt ze dat als de overheid niet in staat is om financiële steun te verstrekken aan de tehuizen door haar bezuinigingen, en er achteraf blijkt dat haar inkomsten SRD 4 miljard bedragen en haar uitgaven SRD 8 miljard belopen, dan kan ze volgens Neus net zo goed de subsidies verstrekken. Tot slot haalt ze aan dat besturen van tehuizen die zich zouden schuldig maken aan het presenteren van verkeerde cijfers, strafrechtelijk vervolgd moeten worden, want dan zijn deze volgens haar corrupt bezig.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles