Burger Collectief doet niet mee aan incidentele acties

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) tevens een van de leiders van het Burger Collectief, is geen voorstander van incidentele acties. Dit zegt hij naar aanleiding van de protestacties die op initiatief van activiste Maisha Neus weer opgepakt worden, omdat drie kindertehuizen door het uitblijven van subsidie, geen andere keus hebben dan hun deuren te sluiten. “Het Burger Collectief heeft maar één doel en dat is: ‘Weg met Bouta en de regering’. Wij gaan niet voor elk wissewasje de straat op”, aldus Binda.

Er is volgens de voorzitter ook geen goede voorbereiding aan de actie vooraf gegaan. De actiegroep is dan ook niet geïnformeerd over deze actie, waardoor zij besloten heeft om van deelname af te zien, echter zegt Binda dat de leden vrij zijn om zich aan te sluiten.

Behalve dat het Burger Collectief volgens Binda niet is geïnformeerd, reageert ze ook alleen op nationale incidenten, een voorbeeld daarvan zijn de verhoogde brandstofprijzen. Hoewel de situatie waarin de kindertehuizen verkeren ernstig is en er derhalve snel aan de bel getrokken moet worden, is het volgens Binda een specifiek geval, de actiegroep is er daarom niet happig op om de straat op te gaan. Echter kan de voorzitter zich moeilijk uitspreken over individuele activisten, want een ieder heeft zijn doel waar hij naar streeft, maar Binda benadrukt dat het collectief zich focust op één ding: “De president moet weg. Er moeten nieuwe verkiezingen komen.”

Volgens hem zitten we nu in een situatie waarbij er sprake is van arm of rijk. ”Het is zelfs voor de middenklasse ondernemers niet meer haalbaar, velen zijn nu in de lage klasse beland.” De reden waarom het Burger Collectief maar één standpunt heeft, is volgens hem omdat zij geen geloof meer heeft in overleg met deze regering. “Uiteindelijk neemt de regering haar eigen besluit en vaak is er geen resultaat bereikt. De brandstofprijzen die steeds omhoog gaan, zijn een goed voorbeeld daarvan.” Er is volgens Binda sprake van incompetentie bij deze regering. “Er worden dingen gedaan, maar zij weten niet waarmee ze bezig zijn. Er is geen garantie om Suriname naar grotere hoogtes te brengen”, zegt hij.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles