Geen blijk van succes bij operatie Octopus

Operatie Octopus is een operatie die geïnitieerd is door president Desiré Bouterse om de verruwde criminaliteit in het land het hoofd te kunnen bieden. Tijdens de persconferentie die gisteren werd gehouden door Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur van de president, gaf Roberto Prade, hoofd Kapitale Delicten en belast met de operatie, aan dat die succesvol is geweest. Edward Belfort, Abop- parlementariër, is van mening dat hij geen enkel succes heeft gezien bij operatie Octopus.

Prade deelde gisteren mee dat operatie Octopus  geëvalueerd zal worden. “De criminaliteitsbestrijding vindt regulier plaats binnen het korps. De overvallen in woningen zijn aanmerkelijk verminderd”, gaf Prade aan.  Volgens Belfort moet Prade uitleggen wat hij bedoeld met succes, zodat het duidelijk wordt. Hij zegt dat er nog steeds veel berovingen plaatsvinden. Vervolgens haalt Belfort aan dat zij moeten evalueren, zodat zij zien dat het niet heeft gewerkt en dat de criminaliteit anders aangepakt moet worden.

VHP-parlementariër Krishna Mathoera, zegt in tegenstelling tot Belfort dat zij de operatie niet op succes kan beoordelen, omdat het plan van de operatie haar niet bekend is.

Mathoera geeft verder ook aan dat de criminaliteit met of zonder de operatie, nog steeds ernstig is. “Er is nog steeds sprake van woninginbraken, gewapende overvallen en toenemende verkeerscriminaliteit”, zegt Mathoera. Zij geeft wel aan dat de politie diverse controleactiviteiten heeft uitgevoerd, maar dat zij inhoudelijk geen oordeel kan vellen over de operatie, omdat de cijfers nog niet beschikbaar zijn.

door Priscilla Kia

 

More
articles