Het Staatsziekenfonds (SZF) zal inkomen voor de koopkrachtversterking van de particuliere ziekenhuizen. Volgens Mahinder Jogi, VHP-parlementariër, is dit een populistische maatregel van de overheid met verregaande consequenties voor de particuliere sector.
Het Sint Vincentius Ziekenhuis en het Diakonessenhuis maken juridisch geen aanspraak op de koopkrachversterking van de overheid, maar komen door bemiddeling van de vicepresident toch in aanmerking daarvoor. “Dit had de overheid niet moeten doen. Dit besluit van de overheid zal consequenties hebben voor de hele particuliere sector”, stelt Jogi.
Volgens de parlementariër zal het besluit om in te komen voor de particuliere ziekenhuizen doorwerken op arbeiders in de particuliere sector. “Iedereen zit krap vanwege de slechte economische situatie in het land, maar ook een ieder heeft behoeftes”, meent Jogi. Hij vreest voor sluiting van meer bedrijven in Suriname, omdat meer arbeiders een verhoging zullen willen. “Een werknemer kan de verhoging toekennen en uitbetalen totdat hij daarmee in staat is, daarna moet hij zijn bedrijf maar sluiten, omdat hij ook geen winsten maakt”, zegt Jogi.
“Bezint eer gij begint”, zegt Jogi, doelend op de overheid. Veel mensen zullen volgens hem ontmoedigd raken, terwijl de criminaliteit en het moreel verval verder zullen toenemen.
Verder vreest hij dat de regering meer geld zal lenen om de lonen van de ziekenhuizen te kunnen betalen. “Het ergste is dat zij monetair gaat financieren als ze in geldnood zit”, haalt Jogi aan. Hij zegt verder dat dit besluit een grote impact zal hebben op de samenleving en is van mening dat de regering liever beleid had gemaakt om de koers stabiel te houden en om de dienstverlening dichter bij de samenleving te brengen.
-door Priscilla Kia-