Weer spanningen in Frans-Guyana

In Frans-Guyana lijken de protesten weer op te laaien. Er zijn vandaag botsingen geweest tussen leden van de gendarmerie en oud-demonstranten. Twee van de kopstukken van de activisten van vorige maand zijn opgepakt. Vanmorgen leidde een protestmanifestatie van de organisaties 500 Broeders en Trop Violans, voor het belastingkantoor in Cayenne, tot de arrestatie van enkele leden. Het mondde uit in geweld. Vijf leden zijn opgepakt waarvan de twee leiders van de groepen, Olivier Goudet en Stéphane Palmot.

Het belastingkantoor werd vanochtend door de twee actievoerende groepen afgegrendeld ter ondersteuning aan de CHAR, het centraal ziekenhuis in Cayenne, dat zwaar te kampen heeft met geldproblemen, onder meer uitgebleven investeringen en een tekort aan medicijnen.

De werknemers van het ziekenhuis zijn al meer dan 70 dagen in actie, maar hebben gisteren wel een toezegging gekregen van de overheid, dat die 20 miljoen euro zal overmaken aan het eind van deze maand.

Martin Jaeger, de préfet van Frans Guyana, liet weten dat 6,5 miljoen euro al vrij was gemaakt om de schulden van het ziekenhuis af te lossen. Hij liet tevens weten, dat er in totaal 40 miljoen vrijkomt voor het ziekenhuis, een deel van het geld groot 1,08 miljard dat Frankrijk zal investeren in Frans-Guyana.

“Er moet alleen nog overeenstemming worden bereikt over de organisatie en de prioriteiten van de investering” vertelde de hoogste man van staat in Frans Guyana.

Maar het ziekenhuis eist ook dat er 200 personeelsleden erbij komen om de ziekeninrichting beter te laten functioneren. Om die eis af te dwingen, zijn de activisten vanmorgen overgegaan tot het barricaderen van het belastingkantoor. Maar dat ging voor de gendarmerie te ver. De mannen zijn opgepakt en geboeid afgevoerd naar het hoofdkantoor van de gendarmerie. Op dit moment vindt er een verzameling plaats voor de basis van de gendarmerie ter ondersteuning aan de actievoerders.

More
articles