Transparantie zoek bij voedselpakkettenproject

VHP-parlementariër Mahinder Jogi heeft meerdere malen in De Nationale Assemblee (DNA) gevraagd om transparantie over het voedselpakkettenproject, maar heeft geen duidelijk antwoord gekregen omtrent dit vraagstuk. Inmiddels heeft de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), Christine Polak, in DNA meegedeeld dat de voedselpakketten die de overheid voorheen gratis vertrekte aan sociaal zwakkeren, niet meer gratis zullen zijn. Er moet voortaan een bedrag van SRD 50 betaald worden. Het pakket heeft een waarde van SRD 200. Volgens Jogi is het al jaren zo geweest dat pakketten vaak niet terechtkomen bij degenen die het het hardst nodig hebben, ook klopt de samenstelling van het pakket niet altijd. Het is volgens hem belangrijk dat er gekeken wordt naar de samenstelling van de producten en de verkooppunten, anders kan er niet gesproken worden van een geslaagd project. Het pakket bevat 15 producten. Het is ook niet transparant genoeg bij wie de pakketten aankomen. “Hoe selecteer je de mensen en aan welke criteria moeten zij voldoen om in aanmerking te komen voor een pakket?”, zijn vragen die Jogi al eerder in DNA heeft gesteld.

Polak gaf aan dat het project binnenkort weer van start gaat. Jogi is geen voorstander van de nieuwe maatregel door SoZaVo. Hij vindt dat de regering de sociaal zwakkeren een gratis pakket heeft beloofd en er nu geen geld voor kan gaan vragen.

“Er zijn zoveel mensen die dakloos zijn en helemaal geen geld hebben. Als men geen SRD 50 heeft, kunnen ze dan niet in aanmerking komen voor een pakket. Je stuurt de mensen op het pad van criminaliteit.” Behalve screening, vindt Jogi dat er ook een betere controle op het project moet worden uitgeoefend. Armoede moet volgens hem serieuzer worden genomen door de regering en moet niet worden onderschat. Volgens het DNA-lid moet de regering middelen gaan genereren om de sociaal zwakkeren in de samenleving te helpen. Zomaar toezeggingen doen, moet volgens hem vermeden worden: “Als je iets niet kan doen, ga niet zomaar ‘bar bari’ maken, maak geen misbruik van de armoede waarin de mensen verkeren.”

Het voedselpakkettenproject werd eerder mede uitgevoerd door het Nationaal Leger, echter werd er geknoeid met de pakketten. Veel producten werden door de militairen zelf meegenomen. Om dit te voorkomen heeft SoZaVo het project nu volledig in eigen hand genomen. De pakketten bevat onder andere dagelijkse producten, zoals: bruine bonen, suiker, kippenbouten en rijst.

door Kimberley Fräser

 

More
articles