Economische diplomatie van Suriname moet versterkt worden

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) is van mening dat de economische diplomatie van Suriname bevorderd moet worden. Ze geeft aan dat het economisch beleid gericht op het buitenland, weinig tot niets voorstelt, daarin moet er volgens haar verandering gebracht worden. Etnel vindt het betreurenswaardig dat er geen duidelijke target voor een jaar gesteld kan worden.

Suriname zal met Turkije gaan samenwerken. Etnel zegt dat elke bilaterale samenwerking voor- en nadelen heeft. Echter is ze van mening dat je als land sterk moet staan, bij deze samenwerking vindt ze het daarom ook noodzakelijk dat de visie van het land duidelijk kenbaar gemaakt wordt. Etnel zegt dat de regering wel goed op haar hoede moet zijn. De regering moet naar zeggen van het assembleelid ervoor zorgen dat niet alleen zij, maar ook de Surinaamse producenten ready zijn voor deze economische samenwerking. Volgens haar mag het niet zo zijn dat de winkels hier overspoeld worden met producten uit Turkije, die misschien niet gewild zijn bij de Surinaamse consumenten. Dit zegt ze op basis van een vergelijking tussen Suriname en Turkije. Ze geeft aan dat Turkije een groter aantal aan producenten heeft dan Suriname en een duidelijke target heeft hoeveel het wil verdienen met export in de periode tot eind 2023. Ook moet de overheid volgens haar voorzichtig zijn, omdat Suriname veel minder verdient aan export in vergelijking met Turkije. Verder vindt Etnel dat bepaalde zaken goed overwogen moeten worden, zoals: wat willen wij op de Turkse markt brengen, hoe staat het met invoerrechten? Deze zaken zijn vooralsnog onduidelijk voor de NPS-parlementariër. Ze hoopt dat de minister vandaag in het parlement voor wat duidelijkheid kan zorgen in deze kwestie.

Terroristen

Etnel is van mening dat er geen bilaterale samenwerking nodig is om terroristen in je land te krijgen. Maar ze geeft wel aan dat de regering voorzichtig moet zijn en niet zomaar besluiten als afschaffing van visa moet invoeren. Volgens haar zal dit een vrijbrief zijn voor deze zaken. Ze vindt dat er ten alle tijde een barrière moet zijn zodat mensen niet zomaar het land binnen kunnen komen. Daarnaast geeft ze aan dat de grenzen van ons land niet goed bewaakt worden, dus als terroristen naar Suriname willen komen, hebben ze de Johan Adolf Pengel luchthaven niet nodig. Etnel vindt dat er meer gedaan moet worden om de veiligheid van het land te waarborgen.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles