Topklasse competie mogelijk naar climax

door Roy Bruce

Silvion Sedney (l) van Leo Victor in duel met Miquel Fer van WBC. Leo Victor won gisteren in de Topklasse competitie met 1-0. (Foto: Regillio Derby)

De SVB Telesur Topklasse competitie lijkt op een climax af te stevenen. Koploper Leo Vic-tor won gisteren van Walking Boyz Company (WBC) en elimineerde deze tevens in de ti-telrace. Echter, regerend landskampioen cq. titelverdediger Inter Moengo Tapu won van Jong Rambaan en naderde Leo Victor op drie punten. Het spannende zit’m erin dat Leo Victor en Inter Moengo Tapu elkaar op de laatste speeldag van de competitie treffen; er resten nog twee speelronden in de Top-klasse. Leo Victor en Inter Moengo Tapu ko-men zaterdag aanstaande respectievelijk eerst uit tegen SV Notch en PVV, waarna zij elkaar op zondag 11 juni treffen. Zowel SV Notch als PVV zitten in de onderste regionen. Zij verloren in het weekend van respectievelijk Voorwaarts en Botopasie.
Leo Victor dankte de 1-0 zege gisteren aan een in de tweede helft door doelman Ser-ginho Profijt benutte penalty. Tot dat was het Leo Victor die de wedstrijd domineerde.
De grootste kansen in de eerste speelperio-de waren voor Urvin Remak, die tot twee keer toe faalde de Leeuwen op voorsprong te zetten. Vangelino Sastromedjo trapte een vrije trap rakeling over het doel, maar verder kende de eerste fase weinig hoogtepunten.
Aangezien het voor Leo Victor duidelijk was dat Inter Moengo Tapu zaterdag met een 5-0 overwinning op Jong Rambaan op een ge-lijke aantal van 43 punten was gekomen, be-gon de ploeg meer druk te zetten op haar puntentotaal uit te breiden.
De, naar later zou blijken, winnende treffer kwam ruim drie minuten na de spelhervatting. Bij een scrimmage voor het doel van WBC beroerde Romano Sordam het leder ongelukkigwijs met de hand. Arbiter Earl Banjo was onverbiddelijk: penalty. Doelman Profijt ging zich ermee belasten, tegenhan-ger Ronny Aloema koos weliswaar de juiste hoek, maar was toch verslagen: 1-0. Na dit tegendoelpunt was het WBC dat het spel overnam en Leo Victor onder druk zette.
Toch wist de ploeg weinig scoringskansen te creëeren. In de meeste gevallen kwamen de voortzetten in niemandsland terecht. Met nog drie minuten in de reglementaire speel-tijd belandde een vrije trap van de Braziliaan Paleta in dienst van WBC voor de pot. Het leder bleef hangen en tot twee keer toe was er een kans voor WBC. Bij de tweede poging leek de bal uit het doel te worden gekopt door Miquel Darson. Arbiter Banjo constateerde echter geen doelpunt. Ook in de toe-gevoegde vijf minuten blessuretijd vielen er geen doelpunten.
Leo Victor-coach Etienne Remak zegt zich nu te gaan voorbereiden op het treffen tegen Inter Moengo Tapu. Hij noemde WBC een waardige tegenstander, die op het moment van het duel, niet zomaar op de tweede plek stond. De ploeg heeft deze positie nu verloren aan Inter Moengo Tapu.
Eugéne Verwey van WBC gaf te kennen dat door de penalty zijn strijdplan voor de twee-de helft moest worden aangepast. De be-doeling was de Leeuwen op te wachten en via de omschakeling toe te slaan, maar dit lukte dus niet meer. Verwey constateerde dat het veld voor beide ploegen zwaar te be-spelen was. Hij erkent dat WBC uit de titelrace is en zegt dat het resultaat van de ko-mende duels moet uitwijzen waar de ploeg dit jaar eindigt. WBC moest vijftien minuten voor het eindsignaal met tien man verder vanwege tweemaal geel voor Vernon Etnel na een overtreding op de ingevallen Randy Andonisie.
Volledige uitslagen 20ste speelronde: Woen-sdag 24 mei: Transvaal-SNL 2-0. Vrijdag 26 mei: Robinhood-Nishan’42 1-1. Zaterdag 27 mei: Voorwaarts-SV Notch 1-0 en Inter Moengo Tapu-Jong Rambaan 5-0. Zondag 28 mei: Bo-topasie-PVV 4-2 en Leo Victor-WBC 1-0.