Fransen rollen drugsnetwerken op

De transit drugshandel vanuit Suriname naar Cayenne en Parijs schijnt toe te nemen. Op woensdag 24 mei j.l. verschenen twee Fransen uit Saint Laurent en Cayenne voor de rechter in het stadje Niort in Frankrijk. Zij stonden terecht op verdenking van cocaïnesmokkel vanuit Suriname. In dezelfde regio werden er tevens drie andere gelijksoortige netwerken opgerold. Door de toenemende drugshandel komt het vertrouwen in het nieuwe Franse kabinet over de aanpak van deze vorm van criminaliteit behoorlijk onder druk te staan.
Maar liefst vier drugsnetwerken zijn de afgelopen maand opgerold in Frankrijk en, zoals nu blijkt, is Suriname er weer eens behoorlijk bij betrokken. Het eerste netwerk werd in kaart gebracht na een zes maanden durend onderzoek. Een rechercheteam van de politie van Orleans en diens tegenhanger in Poitiers, hebben het onderzoek verricht en via de antinarcoticabrigade het netwerk opgerold. Deze handel betrof een hoeveelheid cocaïne van 1 kilo met een zuiverheid van 99 procent.
Volgens het onderzoek is de basis van het netwerk in Suriname, vanwaar de drugs worden vervoerd naar Frans-Guyana om vervolgens te worden vervoerd naar Niort met de inzet van koeriers.
“In het voormelde geval was de koerier een volledig blinde persoon waarvan zijn ingewanden een groot aantal kleine capsules met cocaïne bevatten met een totaal hoeveelheid van 936 gram. Deze persoon werd tot het vliegveld gevolgd”, aldus het parket van Niort.
De twee verdachten, Yonel 35 jaar, afkomstig uit Saint Laurent, en de wederverkoper Rody, een 25-jarige man uit Cayenne, hebben tot 3 juli de tijd om zich te verdedigen. Vooral Yonel, die wordt gezien als het brein achter het misdrijf, wordt verdacht meerdere transporten te hebben uitgevoerd. Volgens het parket moet zijn winst aanzienlijk zijn geweest, omdat de zuivere cocaïne twee tot drie keer moest worden verdund, om vervolgens voor 50 euro per gram te worden verkocht.
Deze zaak komt trouwens overeen met een andere onderschepping, waarvan de cocaïne ook afkomstig was uit Suriname. De arrestatie van het tweetal vond vorige week dinsdag plaats. De Fransman werd op heterdaad betrapt, waarna de politie 400 gram cocaïne bij hem thuis aantrof. Zijn arrestatie blijkt te zijn gekoppeld aan het eerste netwerk.
In een andere zaak, in de buurt van Marseille en de Var, werd op 16 mei een man ontvoerd en mishandeld. Het bleek te gaan om een verdachte die een schuld had bij het eerstgenoemde cocaïne- netwerk. De handelaar bleek het geld voor het verderfelijk spul niet te hebben overgemaakt. Hij kwam in handen van een van de opdrachtgevers en werd in een verlaten boerderij gemarteld.
“Gedurende een dag en een nacht werd hij gemarteld. Wij hebben daarbij geen risico’s genomen. Wij hebben ingegrepen”, vertelt de leiding van de politie.
In een derde zaak werden er negen mensen aangehouden. Na anderhalf jaar van onderzoek wist de politie op 16 mei jongstleden een inval te doen, waarbij zes mannen en drie vrouwen werden aangehouden. Drie van hen werden in vrijheid gesteld, maar worden zeer waarschijnlijk goed in de gaten gehouden. De andere zes zijn nog in hechtenis. In hun woning werd een geldbedrag van 13.000 euro gevonden alsook 400 gram cocaïne met een straatwaarde van 25.000 euro.
Het is vooralsnog niet bekend of de Surinaamse autoriteiten om informatie hebben gevraagd aan de Franse justitiële autoriteiten om in Suriname acties te ondernemen tegen de drugshaarden. Het is de huidige Franse president, Emmanuel Macron, niet ontgaan met wat voor problemen Frans-Guyana te kampen heeft. Enkele oplossingen, zoals het verhogen van het aantal douaniers op het vliegveld en het plaatsen van scanners, staan al op het programma voor het aankomende jaar. De druk van de protesten in Frans-Guyana heeft ervoor gezorgd dat er meerdere acties tegen de misdaad zullen worden ondernomen. De nieuwe ambassadeur in Paramaribo, Antoine Joly, heeft kort na zijn komst gepleit voor een versterking van de justitiële samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana. Het zal nu aan Suriname liggen in hoeverre het daar invulling aan zou willen geven te midden van de alsmaar groeiende drugsproblematiek.

More
articles