Activiste Maisha Neus is vast van plan een nieuwe politieke partij op te richten. Dit zei ze in het programma ‘De Nieuwe Maan’ op NPO 2 in Nederland. Zij gaat haar Nederlands nationaliteit opgeven voor de Surinaamse, omdat dit volgens de wet de enige manier is waarop ze binnen de Surinaamse politiek kan functioneren. Neus durfde in eerste instantie niet naar Nederland af te reizen, omdat zij bedreigd was met deportatie uit Suriname. Echter ging zij toch, gezien er volgens haar en haar raadsman geen wettelijke grondslag daartoe aanwezig is. Indien zij toch wordt tegengehouden Suriname binnen te komen, heeft zij alle voorzorgsmaatregelen getroffen met haar raadsman zulks aan te vechten. Neus is er voorstander van dat er internationaal een standpunt wordt ingenomen over barrières die worden opgeworpen om vreedzaam te kunnen protesteren.
In het programma gaf zij aan dat het allemaal spontaan gebeurde toen zij hoorde dat de brandstofprijzen in Suriname weer omhoog waren gegaan en besloot naar aanleiding hiervan een oproep te plaatsen op Facebook om te protesteren. Neus zei dat zij al in 2016 de acties van de actiegroep ‘We zijn moe’ had ondersteund. Zij is volgens haar een individu dat namens de burgerij opkomt en samenwerkt met ‘We zijn Moe’, het Burger collectief en de vakbonden en ze politieke partijen ook heeft ondersteund tijdens hun acties.
Neus gaf aan dat zij tot nog toe geen organisatie heeft. Zij heeft eerder dit jaar het initiatief genomen om te prosteren tegen de regering, omdat zij van menig is dat de regering niet capabel genoeg is om haar beleid om te buigen. Neus hoopt graag dat de regering de eer aan zichzelf houdt en zo snel mogelijk opstapt. Volgens Neus is er een generatie ontstaan met “niet praten over Desire Bouterse” uit angst en rancune en andere emoties. Op de vraag wat dit haar persoonlijk gekost heeft, stelde zij dat zij haar baan kwijt is bij een multinational als accountmanager. Zij wilde het bedrijf niet meesleuren in haar persoonlijke strijd, aangezien er heel veel gewerkt wordt met parastatale bedrijven. Ook haalde zij in het programma aan de diverse bedreigingen en beschuldigingen van de perschef van de Kabinet van de President, Clifton Limburg en Kenneth Sloten, directeur Volkscontacten aan. In het radioprogramma Bakana Tori is Neus beschuldigd van het in bezit hebben van traangasbommen, dat zij de hand heeft gehad in de ambulance waarin in Nederland enorm veel geld werd gevonden, dat NDP’ers haar hardhandig moesten aanpakken en dat zij een seksfilmpje van haar in het bezit hebben.
door Johannes Damodar Patak