Vergunning zandafgravers Braamspunt moet ingetrokken worden bij overtreding

Bij de verstrekking van de vergunningen voor zandafgravingen te Braamspunt in midden februari aan vier concessionarissen, zijn er duidelijke voorwaarden gesteld. Dit zegt Pertjajah Luhur assembleelid Ingrid Karta-Bink, die deel uitmaakte van de parlementaire delegatie aan Braamspunt. Gebleken is dat enkele van deze concessionarissen het werk in de avonduren voortzetten, terwijl een van de voorwaarden van de vergunning duidelijk aangeeft dat er alleen tussen 06.00 uur ’s morgens en 18.00 uur ’s avonds zand afgegraven mag worden. Karta-Bink zegt op basis van de uitspraak van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, dat hij de daad bij het woord moet voegen, als er harde bewijzen zijn voor de gevoerde activiteiten in de avonduren op Braamspunt.

De bewindsman liet destijds in het parlement weten dat als concessiehouders zich niet aan de voorwaarden van de vergunning houden, met onmiddellijke ingang hun vergunning ingetrokken wordt.

De concessionarissen ontvingen op 15 februari een vergunning voor de duur van zes maanden. Karta-Bink zegt dat de minister toen liet weten dat er na het aflopen van de vergunning, dus in augustus, de zaken geëvalueerd zouden worden. Behalve dat de uren waarin de zandafgravingen mochten plaatsvinden, werden bepaald, zegt Karta-Bink dat er ook duidelijk gesteld werd hoeveel kub zand per week per concessiehouder afgegraven mag worden.

Het assembleelid geeft ook te kennen dat het ministerie haar eigen controlemechanisme heeft voor de werkzaamheden die worden verricht op Braamspunt. “Als blijkt dat er na zes uur doorgegraven wordt, waar blijft de controle dan?”, vraagt Karta-Bink zich af. Ze vindt ook dat het ministerie rapportage hieromtrent dient te ontvangen. Indien dat niet gebeurt dan vindt het parlementslid dat er andere mensen ingezet moeten worden om het werk te doen. “Zo alleen kan de minister achter de waarheid komen”, aldus Karta-Bink.

Ze haalt verder ook aan dat de zandafgravingen te Braamspunt al in het parlement zijn besproken. Karta-Bink laat weten dat er schriftelijk adviezen gestuurd zijn naar het desbetreffende ministerie. Ook zegt ze dat de voorzitter van De Nationale Assemblee vorige week donderdag de adviezen die naar het ministerie zijn gestuurd, kenbaar heeft gemaakt tijdens de openbare vergadering. “Nu wordt er slechts gewacht op de reactie van de minister”, aldus Karta-Bink.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles