Rijstoogst ondanks zware regen succesvol

De rijstoogst van het afgelopen seizoen is, ondanks de zware regen van de afgelopen periode, succesvol geweest. Volgens Liakat Mahawatkhan, rijstboer, hadden alleen de boeren die laat hadden ingezaaid problemen, omdat zij later moesten oogsten, waardoor zij meer moesten uitgeven voor het oogsten van de padie.

Mahawatkhan zegt dat de boeren zich nu richten op het inzaaien, dat vanaf 22 mei is begonnen. Deze periode duurt tot hooguit 15 juli, waarna er in de periode 15 september tot in de eerste week november een nieuwe oogst zal plaatsvinden. Volgens Mahawatkhan is het belangrijk om op tijd te beginnen met de inzaai, want dan kan er ook op tijd geoogst worden. “Wie laat inzaait, zal ook laat oogsten en zodoende veel last ondervinden van ziektes en plagen”, zegt de rijstboer.

Mahawatkhan zegt verder dat de rijstindustrie momenteel een groot probleem heeft en dat is de politiek van de NDP. “De PetroCaribe deal, waarbij rijstboeren rijst exporteren naar Venezuela, staat nog steeds overeind. Nergens ter wereld wordt er zo een goede prijs aangeboden voor rijst, dan in Venezuela, maar slechts 30 procent van de rijstboeren kan rijst exporteren, omdat zij NDP gelieerd zijn. De rest krijgt geen toestemming voor het exporteren van rijst”, zegt Mahawatkhan.

Over de kostprijs van rijst zegt de rijstboer dat zij nooit tevreden kunnen zijn daarover, omdat de kostprijs eigenlijk zo laag mogelijk gehouden moet worden, maar dat is volgens hem niet haalbaar. Hij geeft aan dat rijstboeren voor elke hectare 150 liter diesel gebruiken, waarvoor zij 3 SRD per liter aan government take moeten betalen. “Dit is 450 SRD per hectare, terwijl de boer niet eens weet hoeveel padie hij per hectare zal oogsten”, zegt de rijstboer. Volgens hem moet de kostprijs afhankelijk zijn van de wereldmarktprijs op chemicaliën en de government take.

door Priscilla Kia

 

More
articles