NZR en radiologische klinieken bereiken tussentijdse oplossing

De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) en de radiologische klinieken zijn samen met de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, een tussentijdse oplossing overeengekomen. Besloten is om alvast tussentijdse verhoogde tarieven af te spreken, in afwachting van de definitieve tarieven. De ziekenhuizen en de radiologische klinieken zullen alvast uitbetaald worden door de verzekeraars conform deze tarieven. Dit bevestigt NZR-voorzitter Manodj Hindori desgevraagd tegenover De West. Hij geeft aan dat er morgen besloten zal worden hoe hoog de tussentijdse tarieven zullen zijn en wat de verdere stappen zullen zijn om te komen tot de definitieve tarieven. Indien partijen morgen tot een overeenstemming komen, zal de bijbetaling door patiënten voor radiologische onderzoeken worden stopgezet. Het probleem over de bijbetalingen is ontstaan, omdat er maar geen overeenstemming kwam tussen de dienstverleners enerzijds en de particuliere zorgverzekeraars anderzijds over nieuwe tarieven. Hierdoor zijn de dienstverleners er per 3 mei toe overgegaan om bijbetaling te vragen aan de patiënten.

Situatie ziekenhuizen

Ten aanzien van de financiële problemen van de ziekenhuizen, zegt Hindori dat er de laatste dagen beraadslagingen zijn geweest tussen de minister van Volksgezondheid, NZR, Vereniging van Medici in Suriname (VMS), de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) en het Staatsziekenfonds (SZF).

Alle partijen zijn het volgens hem er unaniem over eens dat er meer geld moet gaan naar de gezondheidszorg. Met name de ziekenhuizen zullen niet kunnen overleven als er geen kapitaalinjectie komt. “Hoe hoog de extra gelden zullen zijn en hoe die gedistribueerd zullen worden over de verschillende ziekenhuizen, is nog een punt van discussie”, aldus Hindori. Hij geeft aan dat de mogelijkheid bestaat dat op de korte termijn de ligdagtarieven verhoogd zullen worden, om alvast meer cash flow te genereren voor de ziekenhuizen en dat ook de premies van de basiszorgverzekering omhoog zullen moeten, zodat de verzekeraars de hogere tarieven kunnen uitbetalen. Om dit te bewerkstelligen, zal volgens Hindori de Wet Basiszorgverzekering onder de loep genomen moeten worden en moeten worden aangepast. Hij verklaart dat er tegelijkertijd zal worden gewerkt aan nieuwe financieringsmechanismen voor ziekenhuizen, waarbij de prikkels minder gaan liggen op genereren van zoveel mogelijk ligdagen, maar meer op een combinatie van ligdagen, dagbehandelingen en het leveren van kwaliteitszorg op basis van vooraf opgestelde indicatoren en protocollen. Verder heeft de NZR-voorzitter geconstateerd, dat de schuldenlast van de ziekenhuizen momenteel zo hoog is opgelopen, dat er geen normale bedrijfsvoering meer kan plaatsvinden. De schulden van de ziekenhuizen bij de banken en bij leveranciers van medische materialen, hangen namelijk als een strop om de ziekenhuizen. “Er zal dus schuldsanering moeten plaatsvinden, waarbij de schulden van de ziekenhuizen worden gelegd naast de vorderingen die zij nog hebben op de overheid en andere instanties. Hierdoor hoeven de ziekenhuizen zich niet maandelijks zo druk te maken over het zoeken naar leningen bij banken en het vinden van allerlei potjes om hun maandelijkse verplichtingen na te komen”, aldus Hindori. Hij geeft aan dat in dit hele proces het vergroten van de efficiëntie van ziekenhuizen de rode draad zal zijn. Ziekenhuizen zullen volgens Hindori efficiëntere organisaties moeten worden, waarbij de zorgprocessen en de organisatorische processen binnen de ziekenhuizen beter afgestemd moeten worden op elkaar. Hij zegt dat dit gepaard zal gaan met onder andere investeringen in de automatisering en verder zal er nagegaan moeten worden welke diensten de ziekenhuizen gezamenlijk kunnen uitvoeren, de zogenaamde shared services. Hierdoor vindt er schaalvergroting van de ziekenhuiszorg plaats, waardoor inkoopprijzen gunstiger worden dan wanneer de ziekenhuizen allemaal individueel dezelfde diensten proberen aan te bieden en daarvoor dezelfde materialen individueel moeten inkopen. “Er zal dus een heel traject moeten plaatsvinden om de ziekenhuiszorg te verbeteren, maar voor nu is in ieder geval duidelijk dat er op de hele korte termijn meer geld moet naar de ziekenhuizen om de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen voor de samenleving”, benadrukt Hindori.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles