Winkeliers- en consumentenorganisaties juichen kredietmaatregel toe

Over het invoeren van de kredietmaatregel door de monetaire autoriteiten zijn de Vereniging van Winkeliers (VVW) en de Consumentenkring zeer positief gestemd, echter zou de regering volgens deze groepen erop toe moeten zien dat deze maatregel goed wordt uitgevoerd. De maatregel houdt in dat kredieten in vreemde valuta niet verleend zullen worden aan bedrijven of personen die geen deviezeninkomsten hebben. Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, merkt dat er een duidelijke schaarste is aan deviezen. “Het is goed dat de regering prioriteiten stelt. Maar als producten (grondstoffen) geïmporteerd moeten worden, dan moeten die wel gefaciliteerd worden.” Alleyne zegt desgevraagd dat kleine en middelgrote ondernemingen niet in gedrang zullen komen door deze maatregel, omdat zij afhankelijk zijn van de grote ondernemingen. Echter keurt hij de import van tweedehands auto’s en autobanden af.

De prijzen van occasions en nieuw verschillen niet veel. Als de import hiervan wordt stopgezet, dan kan de regering volgens Alleyne deviezen besparen. Hij vindt het belangrijk dat vooral de consument voordelen haalt uit deze maatregel. Alleyne gelooft niet dat er een schaarste zal ontstaan met deze maatregel. Het is volgens hem altijd zo geweest dat winkels goederen importeren, maar er werd nooit een goede controle uitgeoefend. Hij benadrukt dat de consument voordelen heeft aan deze regulering, maar hij stoort zich wel aan de maatregelen die de overheid ook wil doorvoeren om bepaalde producten invoerrechtvrij te houden. Volgens de voorzitter heeft de consument geen voordelen hieraan en zijn het alleen de importeurs die ervan zullen profiteren. De prijzen zullen toch even hoog blijven. “De overheid moet een betere prijscalculatie maken, want consumenten worden uitgebuit.”

Raymond Hasnoe, voorzitter van VVW, heeft ook begrip voor de kredietmaatregel. Volgens hem is het vanzelfsprekend dat de overheid vanwege de crisis een tekort aan deviezen heeft. Hij zegt dat de koopkracht steeds daalt, maar hoopt niet dat er een schaarste aan levensmiddelen en medicijnen ontstaat. Er is nu al een tekort aan bepaalde medicijnen en er is nu al sprake van een verminderde koopkracht. De minister van Handel, Industrie en Transport, Ferdinand Welzijn, had aan de VVW meegedeeld dat er voorbereidingen worden getroffen om de import langzamerhand af te bouwen. Hasnoe is wel voorstander van die maatregel, maar vindt dat de import van levensmiddelen hiervan uitgesloten moet worden, anders zijn er straks lege schappen in de winkels. Hasnoe gelooft niet dat de druk op de zwarte markt groter zal worden, omdat ondernemingen vanwege de dalende koopkracht al minder importeren en dat zal nog wel even zo blijven. Het is ook opmerkelijk dat de koers al vier maanden stabiel is gebleven. “Ik denk niet dat de koers veel hoger zal worden, zoals velen voorspellen.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles