Sociaal-pedagogische hulpverlener: ‘Zorg voor kinderen/ jongeren stelt weinig tot niets voor’

Raisa Chakawri, sociaal-pedagogische hulpverleenster, geeft aan dat de zorg voor kinderen en jongeren in ons land weinig tot niets voorstelt. Dit zegt zij naar aanleiding van haar stage en werkervaring in Suriname. “Kinderen worden opgevangen, maar krijgen daarna vaak genoeg niet de nodige hulp en begeleiding”, aldus Chakawri. Zij benadrukt dat de begeleiding beter moet worden voor kinderen uit probleemgezinnen, bijvoorbeeld waarvan de ouders drugsverslaafd zijn of andere ernstige problemen hebben of kinderen die in tehuizen zitten. Chakawri vindt het belangrijk dat meer geld wordt vrijgemaakt door de desbetreffende instanties, waaronder de overheid, om maatschappelijke problemen te voorkomen of te verminderen, zoals minder criminaliteit, tienerzwangerschap en prostitutie. Volgens haar zou dit een win-win situatie kunnen zijn voor zowel de overheid als het volk, omdat op lange termijn er minder geld uitgegeven zal worden aan deze problematiek. Heel vaak wordt er gezegd dat het gedrag van jongeren tegenwoordig veel te wensen overlaat. Chakawri verklaart dat dit niet alleen ligt aan de opvoeding thuis, maar ook aan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van hulpverleners, zoals een psycholoog of een gezinscoach.

Om een start te maken met het voorgaande, heeft zij samen met haar zakenpartner het initiatief genomen om landelijk trainingen en coaching te verzorgen voor jong en oud, onder de naam: ‘Empowerment For You’ (EFY). Momenteel zijn zij al gestart met het geven van trainingen aan leidsters van kinderdagverblijven en peuterscholen met als doel kwaliteitsverbetering op zowel persoonlijk als zakelijk gebied. De leidsters zijn volgens Chakawri tot nu toe positief over en geven aan dat zij de opgedane kennis en ervaring goed kunnen toepassen in zowel hun privé- als zakelijk leven. Volgende week zullen de oprichters van EFY beginnen met Sociale Vaardigheidstrainingen (SOVA) voor kinderen van 3 tot en met16 jaar. De Sova-training heeft tot doel kinderen vaardigheden aan te leren die hun beter in staat stellen met zaken waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden, om te gaan, zoals kritiek, pesten of gepest worden, laag zelfbeeld en het sluiten van vriendschap. “Niet alleen kinderen met een problematiek kunnen worden aangemeld, maar ook kinderen die het gewoon leuk vinden om onder leeftijdgenootjes te zijn”, aldus Chakawri.

Aan deze trainingen zijn kosten verbonden. Chakawri geeft aan dat er rekening is gehouden met de huidige economische situatie bij het vaststellen van de tarieven. Ook heeft EFY inmiddels de verzekeringsmaatschappijen benaderd om de hulpverlening voor kinderen en jongeren toegankelijker te maken. Chakawri verklaart dat het nu wachten is op het ministerie van Volksgezondheid voor de nodige toestemming om EFY aan te sluiten bij de verzekeringsmaatschappijen. EFY biedt eveneens ook sport- en spelactiviteiten voor kinderen van 3-16 jaar. De activiteiten worden in zwembad Parima gehouden.

Raisa Chakawri

Raisa Chakawri (28), geboren en getogen in Nederland en afgestudeerd in 2014 als sociaal pedagogische hulpverlener aan de Hogeschool van Amsterdam. Chakawri wier ouders in Suriname geboren zijn, heeft in 2015 besloten om voorgoed in Suriname te komen wonen en te werken met als doel een bijdrage te leveren aan het welzijn van Surinaamse kinderen. Chakawri is te bereiken via: raisa.sc@hotmail.com

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles