Interventie LVV-minister gevraagd bij problemen Stalweide Nickerie

Het wordt hoog tijd dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, tijd vrijmaakt om de structurele problemen rondom de Stalweide in Nickerie op te lossen. Dat zegt de voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten en veehouder Bramdew Rampadarath. Vanaf het jaar 2003 ligt het bestuur overhoop met veehouders die hun vee hebben staan in de Stalweide. Er worden hiervoor exorbitante bedragen geïnd door de voorzitter van het bestuur, Atmaram Jaglal. Niemand weet waar de middelen naartoe gaan en waarom er wordt geïnd. “Hij moet ook bestuursverkiezingen houden, maar dat doet hij ook niet”, aldus Rampadarath.

Er zijn diverse rechtszaken aangespannen tegen Jaglal om hem af te zetten als voorzitter, maar het lukt de veeboeren in Nickerie niet om hun gelijk te halen bij de rechter. “Wij vermoeden dat advocaten ook een graantje meepikken in dit geheel, waardoor deze man doet wat hij hebben wil”, zegt Rampadarath. Jaglal zelf onthield zich van commentaar tegenover de redactie van De West.

Wanneer veeboeren hun vee vervoeren naar Paramaribo, worden er bedragen tot SRD 300 betaald aan Jaglal. “Niemand weet waarvoor er geld moet worden betaald en waarom aan Jaglal moet worden betaald. Dit kan ze niet verder”, aldus Rampadarath.

Volgens hem gaat de voorzitter van het bestuur van Stalweide er ook toe over om vee te stelen en dat te verkopen aan derden. Er is toen de hulp ingeroepen van districtscommissaris Wedperkash Joeloemsing. Echter is er geen oplossing gevonden in het geschil tussen beide partijen.

“Wij willen dat de minister de moeite neemt om naar Nickerie te komen en hierover te praten. Wij willen een oplossing hebben, voordat zaken verkeerd aflopen”, zegt Rampadarath die ook de leiding heeft over een van de blokken van Stalweide. Hij hoopt dat de minister invulling geeft aan zijn oproep. De redactie trachtte ook een reactie van de minister los te krijgen, echter werd er niet opgenomen.

door Seshma Bissesar

 

More
articles