De sociale en politieke ontwikkelingen in het land worden er niet beter op. Bisschop Karel Choennie vindt het een zeer zorgwekkende situatie. Het uitgavenpatroon van de overheid is hetzelfde gebleven, maar er wordt wel meer uitgegeven.
Het trieste aan de hele situatie vindt Choennie dat er al zolang is gewaarschuwd. Al sinds de vorige regeerperiode is door economen gewaarschuwd dat de stabiele koers kunstmatig in stand werd gehouden. “Er werden dagelijks miljoenen US-dollars in de economie gepompt om de koers stabiel te houden. Dus nu schrikken wij ervan, omdat de voorraad op is, maar eerder toen de economisten waarschuwden dat de monetaire reserves worden opgebruikt om de koers kunstmatig stabiel te houden, luisterde niemand.” De economie moet van binnenuit herstellen. “Ieder gezin weet dat je door arbeid en door sparen vooruitkomt, maar sparen heeft de regering niet gedaan. Alles wat ze verdiende, werd ook weer uitgegeven, terwijl ze gewaarschuwd werd dat de sociale wetten die werden doorgevoerd, mogelijk tot een bankroet zouden leiden.”
Choennie zei dat iedereen zich zorgen maakt, ook de mensen die het eerst beter hadden. “Voor iedereen is alles tweemaal zo duur geworden. Je merkt bij fundraisingsactiviteiten dat mensen minder kunnen uitgeven. En de kerk moet het vooral van de kleine fundraisingsactiviteiten hebben, zoals porties eten verkopen na de dienst, kleine loterijen, bingo’s en dergelijke. Mensen hebben daar nu geen geld meer voor. Wat wel naar voren komt, is dat de mensen onderling toch heel solidair zijn, ze helpen elkaar.”
Broodjesproject
Door de crisis in het land groeit de groep kinderen die zonder een maaltijd naar school gaat. Choennie vertelt over het broodjesproject dat in Paramaribo-Noord is uitgevoerd. Er werkten bedrijven mee die broden kochten, broden belegden en broden naar de kinderen brachten, maar toen de overheid met een schoolvoedingsprogramma kwam, werd het particuliere initiatief kapotgemaakt. Het schoolvoedingsprogramma hield ook niet lang stand, omdat de regering het na de eerste regeerperiode niet meer kon continueren. “Intussen is het stukje vrijwilligerswerk kapotgemaakt en moet er weer van voor af aan gestart worden. Bovendien werden deze projectjes gedragen door de kleine en middelgrote bedrijven in ons land, maar die hebben nu ook steeds minder om te doneren.”
Reactie overheid
De Interreligieuze Raad heeft het politiegeweld, dat heeft plaatsgevonden tijdens een van de protesten afgekeurd. “Dat was duidelijk intimiderend, provocerend en onnodig”, zegt Choennie. De raad heeft de betogers opgeroepen zich te houden aan wet en recht. En uiteindelijk heeft de interreligieuze raad een oproep gedaan tot dialoog, omdat de straatacties niet de oplossing brengen. “Het is een protest tegen voortgaande verpaupering. Ik hoop dat de overheid beseft dat het een heel andere tijd is en iedereen een mobiele telefoon heeft en alles kan vastleggen wat de politie doet. Er kan nu ingezoomd worden op agenten die hun boekje te buiten gaan. Iedereen is live en de hele wereld kijkt mee. Ik verwacht dat de regering hier rekening mee gaat houden en dat de nationale gemeenschap meekijkt naar wat er op straat gebeurd. Iedereen die ik ontmoet, vraagt zich af hoe het Surinaamse volk onder deze omstandigheden zo rustig kan blijven. Toen de benzineprijs omhoog ging, stond iedereen op straat. Er is angst om zich openlijk te uiten. De regering in behoorlijk rancuneus. Ik hoop dat wij geen tweede Venezuela worden”, besluit Choennie.
-door Nadine Kip-