Einde sociale onrust in Frans-Guyana

Na een maand van sociale onrust in ons buurland Frans-Guyana werd er gisteren, om exact 18:00 uur, een akkoord getekend in de prefectuur van Cayenne tussen alle belanghebbende partijen. Het document van acht pagina’s is een verzameling van alle beslissingen waarover de laatste dagen is onderhandeld en waarvoor de gehele bevolking in Frans-Guyana zich heeft ingezet. Het einde van de stakingen werd afgekondigd met enkele minuten van gejuich en tranen van vreugde. Het protocol voor het beëindigen van de stakingen, werd getekend in het gebouw van de préfectuur in Cayenne en is getiteld: ‘Protocol Pou Lagwiyann Dékolé’, en het bestaat zoals voormeld uit acht volle pagina’s en is het resultaat na een maand van wegversperringen, vreedzame protestlopen, historische bijeenkomsten, confrontaties, spanningen, terughoudendheid en geduld.
Voornamelijk het geduld heeft veel geëist van de Frans-Guyanezen. In een maand tijd werden vorige week slechts één keer de wegen opengehouden voor het vervoer van goederen. Al die tijd hebben de Franse buren moeten rantsoeneren, maar door solidariteit en vooral vastberadenheid, is het ze gelukt om door de zure appel heen te bijten en de gewenste resultaten te bereiken. Het protocol is ondertekend door vier parlementariërs, de voorzitter van de territoriale collectiviteiten van Frans Guyana, de voorzitter van de Vereniging van Burgemeesters, de préfet en Davy Rimane die de actiegroep en de verschillende collectiviteiten vertegenwoordigde.

Wat houdt het protocol in?
Alle elementen die tijdens de eerste onderhandelronde zijn voorgesteld, zijn opgenomen. Zo wordt het plan groot 1 miljard en 86 miljoen euro niet gewijzigd. Dit houdt in, een aanzienlijke versterking van het aantal agenten van politie en gendarmerie, de bouw van een strafinrichting in St. Laurent en de opzet van een gerechtshof aan de gemeenschappelijke grens. Met het oog op de toenemende bevolkingsgroei zal 250.000 hectaren grond worden benut voor een woningbouwproject en 400.000 hectare zal worden toegewezen voor de bescherming van de inheemsen. Het verzoek van 2,1 miljard euro voor de financiering van de overige projecten is nu onderdeel van verdere onderhandelingen met de aankomende Franse regering. De plannen zullen niet gelijk ten uitvoer kunnen worden gebracht, omdat er eerst een studieperiode aan vooraf zal moeten gaan, maar in het protocol is vastgelegd dat de toekomstige projecten niet langer ter discussie staan en zullen moeten worden uitgevoerd. De vraag is alleen op welke manier en wanneer. Dit zal de totale investering in Frans-Guyana op iets meer dan 3 miljard euro brengen. Terwijl het protocol werd getekend, stonden honderden mensen op het grasveld voor de préfectuur te wachten. Het protocol moest eigenlijk om 14.00 uur worden ondertekend, maar liep wat vertraging op. Na de ondertekening kwamen de leiders van de actievoerders op het balkon om de menigte toe te spreken, waarna er de tekenen van vreugde, applaus, gezang en tranen van blijdschap, duidelijk werden getoond.

More
articles