Einde protestacties in zicht

Het heeft er veel van dat de stakingen in Frans-Guyana worden beëindigd. De overheid is met nieuwe tegenvoorstellen gekomen die de verschillende groepen hebben weten te overtuigen van de goede bedoelingen van Parijs. Maar alvorens de overeenkomsten te ondertekenen, is er besloten om vandaag een zogeheten ‘dode stadsdag’ te houden ter bezinning van de acties die meer dan vier weken geduurd hebben.
De leden van de actiegroep Pou Lagwiyann dékolé, hebben zich gisteren woensdag, samen met de andere actievoerders gebogen over het tegenvoorstel van Parijs. De hele dag werd er vergaderd en tegen 20.00 uur kwam er een gezamenlijke verklaring van de préfet, Martin Jaeger en de actievoerders.
Het bereiken van een finaal akkoord is te danken aan het werk van de préfet, die twee dagen geleden heeft besloten, alle wensen van de groepen aan te halen en te geraken tot werkbare voorstellen voor Parijs. De oude punten zijn weer verduidelijkt, de nieuwe verzoeken zijn uitvoerbaar gemaakt en van enkele eisen is duidelijk geworden dat die door de huidige Franse regering niet kunnen worden uitgevoerd. Niet uit onwelwillendheid, maar vanwege de verkiezingen die een andere president zullen aanwijzen.
Davy Rimane, lid van de actievoerdersgroepen en verantwoordelijk voor de eisen die elektriciteit en verlichting regarderen in het 400 pagina’s tellende verzoeksdossier, verklaarde dat er een aanzienlijke vooruitgang is geboekt. Zo betrof een van de belangrijkste eisen, het financieel kader van de 1 miljard euro: “Wij willen dat dit bedrag ten goede komt aan de werkelijkheid van Frans-Guyana en niet terechtkomt in een ombuigingsplan.”
Dit bedrag, dat sinds de eerste onderhandelingen werd toegezegd door Parijs, wordt nu ondersteund door een tweede ontwikkelingsplan, met een andere financiële investering, die bestemd zal zijn voor de burgers. Voor uitvoering van deze tweede financiële fase, is goedkeuring nodig van de volksvertegenwoordigers. Aangezien die aan de kant staan van de Frans-Guyanese bevolking, is het vrijwel zeker, dat die zal worden gehonoreerd.
Bijna unaniem hebben de actievoerders besloten het akkoord te ondertekenen. Maar alvorens te komen tot dat moment, heeft heel Frans-Guyana besloten vandaag uit te roepen tot een dag die gelijk is gesteld aan de zondag. Deze ‘dode donderdag’ is bestemd als eerbetoon aan de 500 broeders, die door hun dapperheid de aanzet hebben gegeven tot de toekomstige positieve veranderingen die Frans-Guyana te wachten staan. Maar het is ook een dankbetuiging aan alle inwoners die zich solidair hebben verklaard aan de acties en die als een eenheid door de zure appel heen hebben gebeten.

More
articles