Curtis Hofwijks: ‘Ze gaan ons niet kunnen intimideren’

Curtis Hofwijks, trekker van de actiegroep ‘We zijn Moe’, zag zijn aanhouding gisteren als een intimidatie. “Ze wilden ons afschrikken om te protesteren, maar dat gaat ze niet lukken. We gaan vandaag gewoon door”, aldus Hofwijks, die inmiddels is vrijgelaten. De actieleider werd gisteren samen met Brian Boerleider van het Burger-collectief en Sieuwnath Sewtahal met geweld gearresteerd door de zwaarbewapende Mobiele Eenheid op het kruispunt van de Zwartenhovenbrug-straat en de Keizerstraat. Later werd ook vakbondsleider Wilgo Valies in Theater Unique aangehouden. Hof-wijks en Valies werden eerder in vrijheid gesteld, Boerleider en Sewtahal werden wat later vrijgelaten. Hofwijks moest zijn mobiele telefoon afstaan. Aan hem werd pas twee uur nadat hij werd verhoord, verteld dat hij Artikel 49 Politie Strafwet had overtreden. De politieagenten wilden bij zijn arrestatie niet aangeven wat de aanleiding was, ook zijn advocaat kreeg geen informatie. Op Facebook zijn tal van video’s gedeeld waarop te zien is hoe Hofwijks werd geslagen, geschopt en vastgegrepen door de Mobiele Eenheid. Hof-wijks vond het niet nodig om zo behandeld te worden.

Hij zegt desgevraagd geen hoge verwachtingen te hebben van de acties die vandaag plaatsvinden. “Al moeten ze ons weer arresteren, we gaan door.”

Inmiddels heeft de politie een verklaring de deur uitgestuurd, waarin zij het volgende aangeeft. In het paasweekend heeft de regiocommandant van Paramaribo, commissaris Inder Janbahadoer, telefonisch gesprekken gevoerd met onder andere Cabenda als woordvoerder van de actiegroep. Er waren daarvoor gesprekken geweest over hoe de actie zou plaatsvinden. Aan de politie werd meegedeeld dat de actiegroep in Theater Unique zou vergaderen en dus niet de straat zou opgaan. De politie verklaart verder dat de actiegroep niet heeft gehandeld volgens de afspraken. Zij heeft geprobeerd de politie te omzeilen, waardoor de politie harder heeft opgetreden. De politie zegt dat twee manspersonen, De West vermoedt dat de politie het heeft over Boerleider en Sewtahal, de politie belemmerde in hun werk. De een hinderde een speciale eenheid van de politie in haar optreden en de ander bracht een politieambtenaar vuistslagen toe in het gezicht, terwijl die in gesprek was met een van de leiders. De agent zijn gezondheidsbril ging daarbij stuk. Volgens de politie is het recht op vreedzame demonstratie en vrije meningsuiting verankerd in de Grondwet van Suriname, met inachtneming van bij wet vast te stellen bepalingen onder andere in het belang van de openbare orde, rust en veiligheid. (9artikel 19 t/m 21 GW). Een van de bepalingen die bij wet is vastgesteld, is dat voor het houden van een vreedzame demonstratie er vooraf een vergunning moet worden aangevraagd bij de commissaris van politie in Paramaribo of de dc. Demonstreren zonder vergunning of het niet opvolgen van de door politie gegeven bevelen, is strafbaar (artikel 49 en 50 Politie Strafwet). Verder zal in overleg met een lid van het Openbaar Ministerie worden nagegaan welke maatregelen genomen zullen worden tegen de twee verdachten die een strafbaar feit hebben gepleegd tegen de politie.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles