Armand Zunder: ‘Het volk heeft de regering niet geplaatst om armer te worden’

Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO), zei afgelopen zaterdag tijdens een persconferentie in het C-47 gebouw, dat het volk de regering niet daar geplaatst heeft om ze armer te maken, maar om juist hun welzijn en welvaart te bevorderen. Hij merkte op dat er al vier jaar lang sprake is van een falend beleid en dat dit niet door mag gaan, anders wordt het volk nog armer. Zunder gaf aan dat de armoede zich manifesteert in een aantal zaken, waaronder ook de verhoogde benzineprijzen. Hij zei dat de vakbeweging niet zomaar de terugdraaiing van de benzineprijzen eist, ze eist dit omdat het allereerst de werknemers en burgers van ons land treft. Hij haalde ook de government take aan die verhoogd is, waardoor burgers nu SRD 1.30 gaan betalen aan government take voor een unleaded en SRD 0.70 voor een liter diesel.

Zunder zei dat diesel voornamelijk in de industrie gebruikt wordt, waaronder ook de goudmultinationals Newmont en Iamgold. Deze multinationals betalen geen government take. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat wij onze grondstoffen weggeven, maar wanneer onze economie in de problemen zit, gaat de regering niet met de multinationals praten om wel government take te betalen voor een bepaalde periode. De PWO-voorzitter is van mening dat de regering weer moet gaan onderhandelen met de multinationals. Het moet volgens hem niet zo zijn dat de regering verhogingen afwentelt op werknemers en burgers. Zunder gaf aan dat het tijd wordt dat de regering gaat kijken naar de kleine goudzoekers die produceren, maar geen belasting betalen.

Zunder zei dat het aanwenden van de government take in de consumptieve sfeer, aangeeft dat er sprake is van falend beleid, omdat belastingmaatregelen gericht moeten zijn op het stimuleren van de economie. Hij is er een voorstander van dat de landbouw-, veeteelt-, en visserijsector veel minder aan government take gaat betalen, zodat de economie groeit en de overheid haar lopende rekeningen wel kan betalen. Hij zei dat er een nieuwe klasse is ontstaan in de arbeidersbeweging van ons land, namelijk de arme werkersklasse. Dit zijn volgens de PWO-voorzitter werkers die verarmen, omdat zij steeds minder kunnen kopen met het geld dat zij verdienen.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles