Noreen Cheung, oud-NDP-assembleelid, vindt dat de Chinese gemeenschap bereid moet zijn om voor zichzelf op te komen. Zij zegt dat zij de Chinezen heeft opgeroepen om deel te nemen aan de protestmanifestaties, omdat zij ook deel zijn van en een grote bijdrage leveren aan de samenleving.
Cheung zegt dat de Chinezen grotendeels het slachtoffer worden van brute berovingen met alle andere gevaren die daaraan verbonden zijn. Zij stelt dat zij een belangrijke doelgroep zijn die niet over het hoofd gezien mag worden. “Wij moeten eerlijk zijn en toegeven dat de Chinezen een belangrijke bijdrage leveren aan de economie van Suriname”, zegt Cheung.
“De meeste Chinezen hebben zich aangesloten bij verenigingen, maar er wordt niet voor ze opgekomen. Ook hun vertegenwoordiger in het parlement komt niet voor hen op”, vertelt Cheung. Zij geeft aan dat de Chinese gemeenschap verschillende redenen kan hebben waarom zij hun stem niet laat horen. Zij zegt bijvoorbeeld dat het kan zijn dat zij luisteren naar de voorzitter van de vereniging waarbij zij aangesloten zijn, dat ze bang zijn of dat ze niet weten wat zij moeten doen. Verder haalt zij ook aan dat de politiek een rol kan spelen, waardoor zij niet durven op te komen voor hun rechten.
Op de vraag hoe ver ze wil gaan om de Chinese gemeenschap zover te krijgen dat ze ook deelneemt, zegt Cheung dat zij alleen een beroep op hen kan doen. Volgens haar is deze gemeenschap zich bewust van de situatie in het land, maar zij moet een wil hebben om zelf te strijden. “Ik ben bereid om voor ze op te komen, maar als zij zelf niet bereid zijn die stap te nemen, kan ik niets doen”, zegt Cheung. Volgens haar heeft de Chinese gemeenschap een afwachtende houding. “Zij weten wat er gaande is, maar ik denk dat zij er een andere strategie op na houden. Ik doe geen oproep om winkels te sluiten, maar als de Chinese winkeliers besluiten dat te doen, zal de hele gemeenschap merken hoe belangrijk deze groep is”, aldus Cheung. Als laatst zegt Cheung dat de strijd voor lotsverbetering niet voor een bepaalde groep is, maar voor geheel Suriname. Zij zegt daarom dat de strijd in eenheid gevoerd moet worden en niet verdeeld.
door Priscilla Kia