Aanmerkelijke escalatie in Frans-Guyana Traangas voor actievoerders

De acties in Frans-Guyana hebben gisteren een andere wending genomen. Voor de prefectuur in Cayenne was de spanning om te snijden, nadat vanaf het balkon van het gebouw traangasbommen werden gegooid. De actievoerders hadden namelijk besloten om de avond door te brengen op het grasveld voor de prefectuur. Donderdagavond kwam de oproep door de actievoerders die luidde: “Pou lagwyiann dékolé”, om zich voor de prefectuur in Cayenne te verzamelen. Er was een ontmoeting belegd met de préfet in Frans-Guyana. “De préfet had de afspraak bevestigd voor donderdagavond”, verzekert Keith Richefond, een van de woordvoerders van de 500 broeders. In de middaguren van donderdag was het dan zover. Maar na twee uur wachten stond Olivier Goudet, een van de actievoerders, nog voor de deur met zijn volgelingen. De directeur van het kabinet van de préfet kwam toen naar buiten met Joel-Patrick Terry, de tweede man bij het commissariaat van Cayenne. De afspraak werd toen afgeblazen. “De actievoerders waren hier niet tevreden mee en verklaarden de volgende dag met meer mensen terug te zullen keren en een protestmars vanuit het plein te zullen houden”, aldus Olivier Goudet.

Vervolgens gingen de 500 broeders op hun knieën om te bidden: “Kijk mannen, kijk hoe vastberaden wij zijn.

Laten wij op onze knieën gaan en vragen om de hulp van de goede Heer.” Na de oproep van Goudet klonk een gezamenlijk “halleluja” op het plein, maar de spanningen verminderden hierna niet. Integendeel. Er volgde een dreigement richting het moederland.

“Worden wij niet ontvangen, vervangen wij de vlag van Frankrijk met die van Frans-Guyana?” riep Mikael Man-cée vervolgens en toen liep alles uit de hand. De agenten gooiden met traangas, er werd  getrokken en geduwd. Commissaris Terry raakte gewond en er werd gevochten. De media waren aanwezig en zonden live beelden uit, hoe een van de broeders de deur van de prefectuur trachte te forceren. De gendarmerie werd aangevallen en gooide met nog meer traangas om commissaris Terry in veiligheid te brengen. Maar beelden lieten zien hoe Maikel Mancée, een van de 500 broeders, de commissaris probeerde te beschermen. De klappen die werden uitgedeeld kwamen niet van de 500 broeders die van meet af aan hebben gepleit voor vreedzame demonstraties. Maar zij zijn de enigen die zich nog neutraal opstellen. De menigte is thans woedend. Na enkele minuten nam een andere commissaris de microfoon in handen. “Wij begrijpen jullie eisen, maar toon dat jullie het ni-veau hebben van geen ge-weld, zoals jullie eerder hebben laten zien.

Ga weg van de prefectuur. “ Uiteindelijk trokken de 500 broeders zich ietwat terug, maar bleven op het plein. Olivier Goudet beschuldigt nu de gendarmerie en de préfet van het gebruik van traangas

“Wij gaan hier slapen als dat moet. We blijven een maand, twee maanden, want wij zijn vastberaden.” Een ambulance werd toegelaten om commissaris Terry naar het ziekenhuis te brengen. Hij liep verwondingen aan zijn hoofd en nek op, en werd bewusteloos geslagen. Hij blijft op aanraden van artsen in het ziekenhuis. De hele avond bleven de 500 broeders voor de prefectuur. Een menigte van duizenden personen vergezelt ze op het plein.

Tot in de vroege ochtend werd tromgetroffel gehoord. Het leek wel een slagveld uit de vorige eeuw. Maar het veld is verdeeld. Enkelen zeggen het jammer te vinden dat het tot een handgemeen is gekomen.

“Wie heeft traangas naar ons gegooid, wij niet. Wij voeren actie tegen criminaliteit.

En ik zeg met nadruk tegen criminaliteit. En het spijt me voor commissaris Terry.

Hij is een vriend. Het is iemand voor wie ik veel respect heb”, vertelt Maikel Mancee over de gebeurtenissen. De préfet heeft vrijdagavond nog de kans gehad zijn mening te geven. Zo vertelde hij aan de media, dat andere vakbonden niet op de hoogte waren van de ontmoeting en dat om die reden er twee uur is gewacht om vervolgens de afspraak af te blazen:

“Niemand mag het werk, waar gezamenlijk aan is gearbeid, kapen om eigendunkelijk beslissingen te nemen”, vertelde Martin Jaeger, de préfet in kwestie. Volgens de préfet liggen de feiten omtrent het handgemeen anders. “ Er is ruzie ontstaan. Vervolgens heeft een groep mensen geprobeerd de ingang te forceren. De politie die de préfectuur moet beschermen, kwam in gevaar. Commissaris Terry is gewond geraakt, omdat iemand hem heeft geslagen en toen moest de politie wel traangas gebruiken om de actievoerders op afstand te houden”, aldus de préfet.

Ook op politiek niveau is er thans verdeeldheid. Zo vertelde de gedeputeerde Gabriel Serville: “Ik veroordeel zonder meer en met de grootste nadruk de wending die de activiteiten hebben genomen. De staat zal de volledige verantwoordelijkheid op zich moeten nemen van wat er nu gebeurt.”

In Parijs is er echter een vorm van persstilte merkbaar. Zo blijkt uit een artikel van ‘Le Canard Enchainé’, dat de minister van overzeese gebiedsdelen, Ericka Ba-reight, op het matje zou zijn geroepen door de Franse premier bij haar terugkeer begin deze week. Die zou zich woedend hebben uitgelaten over het feit, dat zij haar excuses zou hebben aangeboden aan de opstandelingen in Frans-Guyana.

Dit zou namelijk de onderhandelingspositie vanwege de Franse regering hebben verzwakt.

More
articles