Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt dat de onderwijsbonden met een gepast antwoord zullen komen op de ‘no work, no pay’ maatregel van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux. Valies is samen met zijn raadsman aan het kijken op basis van welke gronden de maatregel van toepassing is. Hij zal niet schromen om in het uiterste geval de ‘no pay, no work’ maatregel toe te passen. Volgens de minister hebben de leerkrachten geen reden om in actie te gaan, omdat zij een herwaardering hebben gehad van de regering. Echter zegt Valies, dat de leerkrachten nog niets hebben ontvangen en als dat wel het geval zou zijn, dan zouden zij niets merken.
“De regering geeft met de ene hand en haalt weer weg met de andere hand”, aldus Valies, verwijzend naar de recente verhoging van de benzineprijzen. Dit is volgens hem reden genoeg om de acties van Ravaksur te ondersteunen.
Hij geeft aan dat dit de zoveelste intimidatiepoging is van de regering, maar benadrukt dat dit niet zal leiden tot een oplossing. Valies vertelt dat de leerkrachten niet van plan zijn om in deze fase van de strijd zich terug te trekken. Over de protesten van gisteren, zegt Valies dat hij zeer tevreden is, omdat het volk een duidelijk signaal aan de regering heeft afgegeven om aan te geven dat er een ombuiging moet komen in het beleid, dat moet gericht zijn op de welvaart en het welzijn van ons allen. Valies merkt op dat ook het bedrijfsleven duidelijk heeft laten merken dat ook zij het heel moeilijk heeft. Dat de leerlingen en studenten ook deel hebben genomen aan de acties juicht hij toe en ziet hij als een ondersteuning naar de leerkrachten toe. De BvL/ALS –voorzitter is van mening dat de leerkrachten en leerlingen samen acties moeten voeren om verbetering te brengen, vooral in het onderwijs.
door Johannes Damodar Patak