Ravaksur roept de gehele samenleving op om actie te ondernemen tegen de verdere verarming van de totale gemeenschap. Nadat er afgelopen zaterdag geen overeenstemming is bereikt tijdens een meeting met een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Ashwin Adhin, heeft Ravaksur besloten om het terugdraaien van de benzineprijzen op een andere manier af te dwingen. De voorzitter van Ravaksur, Robby Bereinstein, liet vandaag tijdens een spoedpersconferentie in het C-47-gebouw weten, dat de verhoging van de benzineprijzen veel sociale effecten met zich mee zal brengen die uiteindelijk leiden tot een verdere verarming van het volk. Daarom heeft zij gemeend om vanaf donderdag te protesteren tegen het slechte beleid. Ravaksur kan niet aangeven wanneer deze protesten zullen stoppen. Tijdens de vergadering met de regeringsdelegatie heeft Ravaksur dit ook gezegd, echter heeft het niets opgeleverd. De regering zegt dat de brandstofprijzen verhoogd zijn om het herwaarderingsprogramma van de leerkrachten te kunnen financieren. Echter zegt Berenstein, dat dit plan van aanpak ‘wer’ bruku, pur’ bruku’ is, omdat de verhoging die de leerkrachten en andere ambtenaren zullen krijgen, op die manier geen toegevoegde waarde heeft. De verhoging van de benzineprijzen zal namelijk in alle sectoren doorberekend worden. Berenstein benadrukt dat het volk juist meer zal moeten uitgeven hierdoor.
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), haalde ook aan wat de gevolgen zullen zijn voor de diverse sectoren en wat voor sociale effecten de verhoogde benzineprijzen met zich mee zullen brengen. Behalve dat volgens hem de criminaliteit zal toenemen, wees Binda erop dat tal van bedrijven door de hoge onkosten hun deuren zullen moeten sluiten waardoor de werkloosheid zal toenemen. Ook zullen diverse goederen, zoals landbouwproducten, melkproducten, kortom diverse producten die we dagelijks nodig hebben, verhoogd worden. Verder wees hij erop dat er urbanisatie kan optreden bij de bevolking in het achterland, als de opvang in de stad moeizaam verloopt, dan zal de verarming volgens hem verder toenemen. Om verdere verarming te voorkomen, is Binda vastberaden om ook zijn krachten te geven om alles plat te leggen.
De voorzitter van BvL/ALS, Wilgo Valies, roept evenals Binda en Berenstein, de totale gemeenschap op om op te komen tegen het wanbeleid dat gevoerd wordt door de huidige regering. Valies wees erop dat wij als samenleving niet afzijdig moeten zijn, er is volgens hen een ombuiging nodig willen we een stop zetten op de verarming. Ook hij is van mening dat het volk door het besluit van de regering meer zal moeten betalen, om hen hoofd boven water te houden. “We moeten voortaan niet stil zitten. We moeten onze krachten bundelen, als we het beleid willen ombuigen”, aldus Valies.
door Richelle Mac-Nack