De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), geven de regering 48 uur om de recente benzineverhoging terug te draaien. Indien er geen gehoor hieraan zal worden gegeven, zal het volk in beweging worden gebracht. Dit werd vandaag bekendgemaakt op een persconferentie in het C-47 gebouw. Ravaksur-voorzitter Robby Berenstein, zei dat de effecten van de verhoging van de benzineprijzen te zwaar zullen zijn voor de burgers van ons land. Hij haalde aan dat nu al de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) per direct een tariefverhoging eist van de regering, evenals de taxihouders. Er is volgens Berenstein bewust gekozen voor 48 uur, want hoe langer de situatie duurt, hoe ingrijpender de effecten van de verhoging van de benzineprijzen zullen zijn. Hij vertelde dat de lopende onderhandelingen van de lidbonden van Ravaksur met werkgevers, on hold zijn gezet door de verhoogde brandstofprijzen.
Armand Zunder, bestuurslid van Ravaksur, ging in op de sociale en economische effecten. Hij gaf aan dat wij ons thans in een diepe recessie bevinden, waarbij werknemers met een enorme inflatie te maken hebben. Volgens Zunder is het belangrijk dat de regering met een pakket aan maatregelen komt om uit de crisis te geraken. Hij zei dat enerzijds de uitgaven van de overheid teruggebracht moeten worden en anderzijds moeten de inkomsten verhoogd worden. Echter benadrukte hij dat het verhogen van het inkomen middels een flankerend beleid moet gebeuren, wat betekent dat belastende maatregelen gepaard moeten gaan met verlichtende maatregelen. Er moet volgens Zunder een bezuinigingsplan worden gemaakt waarbij ministers en DNA-leden niet worden ontzien. Hij merkte op dat de regering ad hoc maatregelen neemt. “De rek is eruit”, aldus Zunder.
BvL/ALS-voorzitter Wilgo Valies zei dat de regering in plaats van verlichting, juist kostenverhogende maatregelen invoert. Volgens hem gaat de regering nu een stapje te ver, want de benzineverhoging maakt het moeilijk voor burgers om te ademen. Valies gaf aan dat morren op de radio of achter een bureau niet de oplossing is, maar dat het tijd wordt dat er een duidelijk en sterk signaal wordt gestuurd naar de regering. De spontaniteit van de Fransen in Frans-Guyana bij de recente protesten is volgens Valies een duidelijk voorbeeld van burgers die zich verzetten tegen misstanden in hun land.
-door Johannes Damodar Patak-