Oproep tot protest

“Maandag 12.00 uur op het Onafhankelijkheidsplein. Voor degenen die inzien dat deze situatie echt niet meer zo door kan gaan, kom en steun ons! We zijn allemaal dochters en zonen van Suriname! Eenheid maakt macht en Verandering begint bij 1!” Zo luidt de oproep van een bezorgde Surinaamse. Verschillende mensen op social media zijn thans bereid om achter hun computer vandaan te komen. Deze mensen zijn de mening toegedaan “als Frans-Guyana het kan, waarom wij niet”. Gisteren vond namelijk een enorme protestmars in Frans-Guyana plaats. Ofschoon het regende, waren er honderden demonstranten van vakbonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties, geleid door de groep 500 broeders, vergezeld van duizenden scholieren en leraren, de straat opgegaan. De actievoerders zijn het beu, want er zijn zoveel beloftes gedaan, maar nooit nagekomen.

De futureprijs van Brentolie is maandag met 1,4% gezakt tot net tegen $50 per vat aan. Dit is de derde week op rij met lagere prijzen voor Brent, de meest verhandelde olie wereldwijd. Maar in Suriname is sinds vandaag de benzineprijs nogmaals gestegen in plaats van gedaald. Vandaag is op social media een uitnodiging gedaan met als thema: ‘Protest tegen het wanbeleid van de regering!’.

Ook Curtis Hofwijks, de trekker van “wij zijn moe”, heeft gehoor gegeven aan deze oproep voor aanstaande maandag. Hofwijks zegt ook dat ‘wij zijn moe’ iedereen oproept die bereid is om de straat op te gaan, iedereen die genoeg heeft van dit beleid, iedereen die zich afvraagt waar we zijn en wanneer we weer de straat opgaan, ala ding fayaman san ede weri. Laat zien, dat je niet alleen op facebook durf te klagen, kom fysiek protesteren. Zaterdag om 17:00 uur is er een bijeenkomst aan de Fayadjanstraat. Blijf niet thuis”, aldus Hofwijks.

Hofwijks stelt ook dat er veel misnoegen heerst in de samenleving. “Mensen hebben geen reserves meer, en dan wordt er nu gezegd dat uitbetaling van pensioenen aan gepensioneerden in overheidsdienst weer wordt uitgesteld. Leerkrachten zullen volgens de regering minimaal SRD500,- extra krijgen, maar met alle verhogingen zal er toch weer inflatie plaatsvinden? Brandstof is weer verhoogd, maar op de wereldmarkt daalt de prijs en de samenleving wordt een verhaaltje verteld, dat brandstof door de overheid gesubsidieerd wordt. De CBvS zegt dat de wisselkoersen stabiel zijn, maar nergens kan je valuta kopen voor een vaste wisselkoers. Wie deze regering nog gelooft, moet echt een mokerslag op zijn kop krijgen” aldus Hofwijks.

More
articles