‘We hebben te maken met golddiggers’

De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, kan zich niet terugvinden in hoe bepaalde mensen zich gedragen die het beleid van de regering eens zwaar bekritiseerden. Het is volgens hem vaker gebleken, dat hoewel men tegen het beleid is van de regering, men naderhand toch zitting neemt in dezelfde regering en het beleid van Bouterse dan goedkeurt. Echter bestempelt Binda deze mensen als golddiggers. “We hebben te maken met golddiggers, ze zijn uit op hun eigen belang”, benadrukt de Akmos-voorzitter. Volgens hem hosselen deze mensen met hart en ziel om een positie te bemachtigen. Binda typeert ze als opportunisten en maatschappelijke mislukkelingen die afhankelijk zijn van de regering. “Zoals je als goudzoeker goud zoekt in de bodem, zoeken ze naar posities binnen de overheid”, aldus Binda.

Waar deze mensen zich niet van bewust zijn, is dat zij het voor zichzelf verpesten en Suriname verder naar de afgrond brengen. Daarom komen we volgens Binda geen stap verder, we blijven op hetzelfde niveau. Als voorbeeld voor het gedrag van opportunisten haalt hij de Raad van Commissarissen (RVC) van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) aan, die bedankt is geworden. Binda zegt dat hoewel de RvC bedankt is, ze geen kritiek heeft op het comité eromheen. Dit komt volgens hem alleen omdat ze hopen dat ze een betere of andere positie krijgen binnen de overheid. Wat de Akmos-voorzitter betreurt, is dat deze handelingen ten koste gaan van het land en de mensen die er wonen.

Verder haalt hij de onenigheid aan tussen het Algemeen Bureau voor de Statistiek en de particulieren. Binda zegt dat een wetenschapper alles moet kunnen natrekken en eventueel ook publicaties van overheidsinstanties moet kunnen gebruiken. In dat geval zou het ABS volgens hem moeten kunnen procederen dat de informatie die zij heeft uitgegeven, niet goed is gebruikt. In plaats daarvan is het volgens Binda opmerkelijk dat juist anderen beschuldigd worden. Hij is van mening dat mensen bang zijn kritiek te leveren in vrees hun baan te verliezen. “Dit is broodvrees gedrag”, aldus de Akmos-voorzitter.

door Richelle Mac-Nack

 

 

More
articles