Ondanks daling nog relatief veel doden door TBC

Het Nationaal Tuberculose Programma (NTP) heeft in het afgelopen jaar 116 tuberculose (TBC) gevallen geregistreerd. Dit is een daling in tegenstelling tot 2015 toen er 150 gevallen waren. Echter blijkt dat er toch nog relatief veel mensen (23 in 2015) sterven aan deze ziekte. Hiervoor zijn er uiteenlopende oorzaken, zoals te laat hulp zoeken, aanwezigheid van andere onderliggende ziekten, zoals HIV en diabetes, en slechte therapietrouw. Het NTP blijft daarom door het geven van voorlichting en nascholing het bewustzijn van de samenleving met betrekking tot deze ziekte vergroten.

“We kunnen TBC stoppen, alleen moeten we het samen doen”, zegt het NTP daarom in het kader van Wereld Tuberculose Dag, vandaag 24 maart (zie pagina 3 voor volledig artikel).

Verder werken het HIV- en TBC-programma nauwer samen om TBC en HIV aan te pakken. Dit mede vanwege het feit dat beide ziekten elkaars beloop negatief kunnen beïnvloeden.

Enkele adviezen die in dit kader gegeven worden, zijn dat er bij mensen die leven met HIV, bij elk bezoek aan een gezondheidsinstelling gevraagd wordt naar het voorkomen van klachten die kunnen duiden op tuberculose. Patiënten worden aangemoedigd hun artsen hierop te attenderen. Omgekeerd moet bij elke TBC-patiënt de HIV-status worden nagegaan.

Dit is belangrijk omdat hoe eerder de diagnose, hoe beter erop ingespeeld kan worden, wat zal resulteren in een betere uitkomst.

De Wereld Gezondsheidsorganisatie (WHO) schat dat circa 1/3 deel van de TBC-gevallen wereldwijd niet gediagnosticeerd worden, doordat ze toegang tot het zorgsysteem missen en roept in dit kader op om patiëntenrechten te respecteren en daardoor elke barrière die de toegang tot het zorgsysteem verhindert, weg te werken.

Het NTP doet een beroep op de gemeenschap om zich te laten onderzoeken bij verdenking op tuberculose en ook een helpende hand te bieden aan hen die dat nodig hebben. Op gezondheidswerkers wordt een dringend beroep gedaan om de diagnostiek ten aanzien van tuberculose niet onnodig uit te stellen. Het meest voorkomende verschijnsel bij TBC is hoesten, langer dan twee weken.

Bij verschijnselen die verdacht zijn voor tuberculose, zoals hoesten langer dan twee weken en/of koorts, vermagering en nachtzweten, moet men zich laten onderzoeken op TBC via de huisarts of het Nationaal Tuberculose Programma aan de Rode Kruislaan.

More
articles