Verdere escalatie in Frans-Guyana

De demonstraties in Frans-Guyana nemen thans ernstigere vormen aan. Niet alleen zijn de protestacties opgevoerd, maar winkels, scholen en overheidsgebouwen zijn gesloten. De actievoerders eisen nu dat een minister uit Parijs afreist naar het Franse departement.

Gistermiddag zijn de protestacties overgenomen in het moederland. In Parijs demonstreerde een aantal Frans-Guyanezen voor het ministerie van overzeese zaken om de roep van de actievoerders in Frans-Guyana meer kracht bij te zetten.

Actievoerders in Frans-Guyana overleggen met elkaar tijdens de demonstraties die momenteel aan de gang zijn in het oosterbuurland. De demonstraties nemen ernstigere vormen aan. Winkels, scholen en overheidsgebouwen zijn gesloten en geëist wordt dat er een vertegenwoordiger uit Parijs komt.

Die roep is aangehoord, maar ook gelijk afgewezen. De minister stelde namelijk voor dat een delegatie uit Frans-Guyana naar Frankrijk dient te komen om haar beklag te doen, maar dat voorstel werd ook afgewezen. Zolang een Franse minister niet komt naar Frans-Guyana, gaan de protesten door.

Ondertussen nemen de acties toe in omvang. In Saint Laurent, het grensstadje tegenover Albina, zijn  overal barricades opgeworpen. In geen van de belangrijke steden in Frans-Guyana kan het normale leven nu voortgang vinden. De vervoerders in Cayenne, Kourou en Saint Laurent, kunnen momenteel niet rijden. De scholen en de universiteit zijn dicht, alle winkels zijn gesloten. Enkele winkeliers vrezen voor geweldsuitbarstingen, terwijl collega’s meedoen aan de protesten. Alle overheidsgebouwen, behalve het Hof van Justitie in Cayenne, zijn gesloten. De voetbalwedstrijd tussen Suriname en Frans Guyana, die voor vanavond op het programma stond, is ook geannuleerd. Benzinestations zijn dicht en de lancering van de Arianne Raket is uitgesteld tot nader order. Alleen ambulances en het personeel  van de eerste hulp kunnen zich nog vrij bewegen.

Het gaat niet om één protestactie, maar om meerdere protesten die zijn samengesmolten tot een algemeen protest. Het betreft allereerst een sociale beweging, waarbij de gemeenschap eist, dat de Franse overheid de criminaliteit in het gebied effectief aanpakt. Een criminaliteit die de actievoerders terecht of onterecht, aan de grote stroom immigranten wijten die via Suriname en Brazilië het land binnenkomen. In Saint Laurent zijn de acties vooral bedoeld om aandacht te vragen voor de vele problemen aan de Marowijne-rivier; goud, kwik, werkloosheid, vervuiling, criminaliteit. Ook Suriname draagt hier helaas een steentje aan bij. In Cayenne en Kourou gelden deze eisen ook, maar dan in mindere mate. Daar gaan de acties vooral om de verbetering van de werkomstandigheden in de landbouw-, de hout- en de visserijsector. In Kourou zijn de acties meer gericht op elektriciteitsvoorzieningen en in Cayenne gaat het om de ziektekostenvoorzienningen, maar het bindmiddel bij alle protesten is het verminderen van de criminaliteit. Het vliegtuig Air France van Parijs naar Cayenne is teruggekeerd. Na een vlucht van vier uur is het toestel teruggekeerd vanwege de ongeregeldheden in Frans-Guyana. Andere vluchten wachten af wat de ontwikkelingen zijn.

 

More
articles