De Amerikaanse organisatie Secure Free Society (SFS), heeft een rapport over Suriname uitgebracht waarin de organisatie spreekt over Suriname als “een criminele staat”. Dit staat beschreven in de Global Dispatch editie van maart 2017 van SFS. Twee co-auteurs hebben hier onderzoek naar gedaan in Paramaribo.
Venezuela wordt vaak gezien als de meest criminele staat van de regio, maar volgens de auteurs van het rapport, is het in Suriname, een weinig bestudeerd of begrepen land, veel erger. In deze editie van de Global Dispatch hebben de co-auteurs Douglas Farah en Kathryn Babineau, onderzocht hoe de sterke man Desi Bouterse een “verticaal geïntegreerde criminele structuur” heeft ontwikkeld, die een bedreiging voor de buurlanden van Suriname en de internationale gemeenschap vormt.
De Global Dispatch schrijft dat Suriname, omschreven als een geïsoleerd land van een half miljoen mensen aan de noordelijke Caraïbische kust van Zuid-Amerika, een hub van criminele ondernemingen en andere misdadige activiteiten heeft kunnen verbergen voor publieke controles.
Farah heeft in juli 2016 twee weken doorgebracht in Paramaribo voor het onderzoek. Samen met co-auteur Babineau, laat hun onderzoek zien hoe Suriname de opkomst van grensoverschrijdende georganiseerde misdaad in de regio bevordert. Zij vinden dat Suriname een bedreiging vormt voor de andere landen in de regio en dat er onmiddellijk aandacht en actie moet komen. Ook vinden zij dat Suriname medeplichtig is aan criminele organisaties, die hier de kans krijgen om over grote sommen geld te beschikken om misdaad en terrorisme te financieren, onder bescherming van de staat. De Verenigde Staten voert strenge controles uit op plaatsen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar deze groepen volgens hen in staat zijn om ongestraft aan het werk te kunnen. Als deze controles niet worden uitgevoerd, zullen dergelijke groepen blijven opereren en vormt dit een toenemende bedreiging voor de hemisferische en regionale veiligheid.
door Nadine Kip