Bedrijfsleven teleurgesteld over communicatiewijze SWM

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is onaangenaam verrast met de bekendmaking van de N.V. Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). De voorzitter van de VSB, Bryan Renten, vindt het niet fatsoenlijk dat de ondernemers niet zelf zijn geïnformeerd over de tariefsaanpassing door de SWM, zij vernamen de informatie via de bekendmaking in de krant. Renten geeft aan dat ondernemers zeer teleurgesteld zijn over de wijze waarop er met hen gecommuniceerd wordt. Renten benadrukt daarnaast dat de tariefswijziging voor watervoorziening tegen de afspraken ingaat die de VSB gemaakt heeft met de regering betreffende de kostenverhogende maatregelen. Verder betreurt de vereniging het feit dat de verhoging met terugwerkende kracht is vastgesteld.

De SWM heeft per februari het tarief van grootverbruikers aangepast van SRD 14 naar SRD 20 per 1000 liter (1 kubieke water).

Deze tariefsaanpassing voor grootverbruikers die minimaal 300 kubieke meter per maand gebruiken, zal volgens SWM-directeur Marlon Oosterling, bijdragen om de kosten voor de nodige investeringen voor onderhoud en modernisering te dekken. De tariefsverhoging van 40 procent geldt voor ruim honderd Surinaamse bedrijven, hierbij gaat het voornamelijk om bedrijven die water als grondstof gebruiken en minder dan één cent betaalden voor een liter.

Renten haalt aan dat de tariefaanpassing voor grootverbruikers misschien weinig lijkt, maar hij is van mening dat er rekening gehouden moet worden met de economische situatie van bedrijven heden ten dage. Hij zegt dat bedrijven nu in een situatie zitten waarbij ze continu geconfronteerd worden met stijgende bedrijfskosten, terwijl de koopkracht van de enorme afname door consumenten enorm verminderd is. Dat maakt volgens de VSB-voorzitter dat ze niet automatisch de kosten kunnen doorvoeren in de consumentenprijs. Hij zegt dat hierdoor tal van bedrijven onder grote druk komen te staan en de positie van het bedrijfsleven zo steeds verder achteruit gaat. Hij benadrukt dat elke stijging, er een te veel is.

Renten vindt dat de overheid beter moet omgaan met ondernemers en burgers. Hij geeft aan dat er eerst goede afspraken gemaakt moeten worden met het bedrijfsleven alvorens een maatregel doorgevoerd wordt. Ook moeten dergelijke maatregelen aangekondigd worden en geleidelijk worden doorgevoerd. De voorzitter wijst erop dat de maatregelen een onderdeel moeten zijn van een maatregelenpakket, zodat het bedrijfsleven goed erop kan inspelen.

Sham Binda, voorzitter van Akmos, alsook Renten, staan erop dat er een transparanter beleid gevoerd wordt, waardoor ondernemingen, maar ook burgers weten waar zij aan toe zijn. Binda wijst er verder op dat er niet zomaar gesteld moet worden dat de tariefsaanpassing van 40 procent noodzakelijk is voor SWM, hij vindt dat het nutsbedrijf middels cijfers kenbaar moet maken, waarom een verhoging van belang is. Hij zegt dat er transparantie moet komen in het financieel-economisch beleid van SWM.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles