Sinds 1995 wordt er om de vijf jaar het Global Media Monitoring Project uitgevoerd (GMMP). Het GMMP is de grootste internationale studie van gender in de nieuwsmedia. Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd met vrouwenrechtenorganisaties, mediaverenigingen en onderzoekers over de hele wereld. Het GMMP verzamelt gegevens over de indicatoren van gender in het nieuws, zoals de aanwezigheid van vrouwen, stereotypering en discriminatie op basis van gender. De onderzoeksresultaten worden gebruikt voor onder andere het onderwijs, vrouwenrechtenorganisaties, de media en ontwikkelingen in het communicatiebeleid. De bevindingen worden toegepast door organisaties die zich inzetten voor gendergelijkheid, vrouwenrechtenorganisaties, onderwijsinstellingen en andere instanties.
Uit het onderzoek uitgevoerd in 2015 zijn een aantal belangrijke bevindingen gekomen. Zo is in Suriname de gendergelijkheid in de media gedaald van 24 procent naar 23 procent. Dit is 1 procent beneden het gemiddelde in de wereld.
In 2015 bestonden interviews met vrouwen voor 38 procent uit persoonlijke ervaringen en getuigenissen. In 2005 was dit 31 procent. Hun professionele visie komt hierbij niet tot uiting. Nieuwsbronnen zijn vaak mannelijk en worden gedomineerd door hoge ambtenaren en politici die gezien worden als expert en worden gevraagd om over diverse onderwerpen tekst en uitleg te geven.
Ook zijn er duidelijke regionale verschillen in de totale aanwezigheid van vrouwen in het nieuws. Noord-Amerika heeft met 36 procent de smalste genderkloof voor media, terwijl het Midden-Oosten met 18 procent de breedste heeft.
In Latijns-Amerika is de genderkloof aanzienlijk kleiner geworden. De genderkloof van 16 procent in 1995 is nu 29 procent. Een grote vooruitgang is de vertegenwoordiging van jonge mensen in het nieuws. Wat opvallend is, is de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de leeftijdscategorie 50-64 (29 procent), terwijl vrouwen van 65 jaar en ouder volledig aan het verdwijnen zijn.
Het Vrouwen Parlement Forum (VPF) verzorgt een aantal activiteiten voor gendergelijkheid in Suriname. Zo geven ze trainingen aan vrouwen over leiderschap en besturen en geven ze trainingen aan mannen en vrouwen van politieke partijen in gendergelijkwaardigheid. Een van de doelstellingen van het VPF is het bereiken van 50/50 participatie van vrouwen en mannen in de politieke besluitvormingsposities. Tijdens de trainingen wordt er ook aandacht besteed aan de omgang met de media. Hiervoor is de standaard VPF-training ontwikkeld ‘Omgaan met de media’, in samenwerking met Kolhberg consultancy. Hierdoor wordt de kans dat vrouwen participeren in de media vergroot.