Een piramidespel onder de naam ‘OneLife’ is wederom actief in ons land. Piramidespelen zijn niets nieuws in Suriname. In het verleden hebben vele mensen hun geld gestopt in piramidespelen met de hoop dat zij op korte termijn duizenden euro’s of US-dollars konden verdienen. Echter hebben deze mensen al hun geld verloren. Een bekend piramidespel was van Roep Ramtahalsing. Guillermo Samson, econoom, benadrukt dat mensen er zo ver als mogelijk vandaan moeten blijven. Hij geeft aan dat er in de jaren ‘90 al een soortgelijk piramidespel is geweest, waardoor vele mensen al hun geld hebben verloren. Samson heeft inmiddels de Centrale Bank van Suriname op de hoogte gebracht van dit piramidespel en verwacht op korte termijn een waarschuwing vanuit de bank. Hij merkt op dat mensen misbruik willen maken van de situatie in het land en op een makkelijke manier geld willen aftroggelen. Hij voegt eraan toe dat het piramidespel nergens ter wereld stand gehouden heeft. De econoom verklaart dat het piramidespel op den duur toch in elkaar stort en dat het zelfs in Nederland verboden is.
Een groepje mensen opereert momenteel in Suriname en probeert mensen ervan te overtuigen om zogenaamde educatieve pakketten te kopen. Na zo een pakket gekocht te hebben, kunnen zij hun tokens middels een splits verdubbelen. Hierna kunnen deze gemijnd worden in ruil voor Onecoins.
De zogenaamde leden houden mensen dan voor dat zij hun coins in de toekomst kunnen gebruiken om geld over te maken en online te shoppen in wat zij noemen ‘Block-chain’. Hoe meer mensen de leden van OneLife aantrekken, des te meer zij verdienen op commissiebasis. Het lijkt allemaal mooi, want er wordt belangstellende voorgehouden dat zij binnen niet al te lange tijd miljonair kunnen worden en wekelijks US-dollar 100.000 kunnen verdienen aan commissie. De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) met wie wij hierover contact opnamen, zegt dat er bij hen geen enkel bedrijf staat ingeschreven onder de naam OneLife. KKF benadrukt dat het een wettelijke verplichting is om zich te laten registeren als men economische activiteiten ontplooit. Danielle Sumter, hoofd Consumentenzaken, zegt niet op de hoogte te zijn van het piramidespel, maar geeft wel aan dat het verboden is. Echter valt het piramidespel niet onder de jurisprudentie van het ministerie. De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, kon ons geen verdere informatie over deze kwestie geven. De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, was niet te bereiken voor een reactie.
door Johannes Damodar Patak