Criminaliteit neemt verder toe Regering onderschat veiligheidsprobleem

De turbulente stijging van alle vormen van criminaliteit in de afgelopen maanden, wordt volgens VHP-parlementariër Krishna Mathoera zwaar onderschat door de regering. Dagelijks verschijnen er berichten van verschillende roofovervallen, inbraken en diefstal, die duidelijk een toename van de criminaliteit laten zien. Ze is van mening dat de regering niet beseft dat de zware golf van criminaliteit de samenleving ernstig aan het ondermijnen is. Ook worden de trauma’s, waarmee burgers te kampen hebben doordat zij het slachtoffer van criminaliteit geworden zijn, volgens haar onvoldoende erkend en begeleid. “De economische, sociale, fysieke en mentale schade, waaronder burgers dagelijks te lijden hebben door de toenemende criminaliteit, is enorm. Mensen zijn al verarmd door het beleid van de regering en daarbovenop komt de schade, de angst en het trauma dat criminelen aanrichten”, verklaart Mathoera.

De volksvertegenwoordiger is van mening dat de regering geen verantwoordelijkheid neemt en het werk maar overlaat aan de politie, terwijl die beperkte middelen heeft. Mathoera zegt dat de overheid extra financiële middelen beschikbaar moet stellen, wil zij de toenemende criminaliteit een halt toeroepen. Ze wijst erop dat de investering van US-dollar 750.000, die net genoeg is voor vijftien dienstwagens voor het korps, maar een druppel op een gloeiende plaat is. Mathoera zegt dat deze investering niets is, in vergelijking met de miljoenen die Suriname wekelijks betaalt aan rente voor de ondoordachte leningen. Ze stelt dat er door deze rente kennelijk geen geld is voor onder andere veiligheid.

Mathoera benadrukt dat elke crisis gepaard gaat met een stijging van de criminaliteit. Ze is van mening dat de criminaliteit explosief zal toenemen als de regering de nodige investeringen niet pleegt en het beleid niet tijdig aanpast. Ze wijst erop dat er vooral gewerkt moet worden aan de preventie van criminaliteit. Mathoera verklaart dat er meer toezicht moet komen. “Meer bewaking en surveillance is nodig, zodat burgers het gevoel krijgen dat ze beschermd worden”, zegt ze. Ook moet er volgens haar rekening gehouden worden met zowel de dader als het slachtoffer. “Op beide doelgroepen moet intensief beleid gemaakt worden, om zowel daderschap als slachtofferschap te voorkomen”, aldus de volksvertegenwoordiger.

Verder vindt ze dat de wijkgerichte aanpak versterkt moet worden, zo ook de informatiepositie van de politie. “Als dit zichtbaar wordt voor de criminelen, zullen zij wegblijven. Maar als de regering niet in staat in om toezicht te houden, zal de criminaliteit in deze periode drastisch toenemen”, voorspelt Mathoera.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles