Vetrekkende AZP-directeur Brahim niet ontevreden over resultaten

Antoine Brahim is niet ontevreden over de resutaten die hij als algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) met zijn team heeft kunnen boeken.  Brahim, die na 4,5 jaar zijn dienstverband heeft beëindigd, had gisteren zijn laatste werkdag, waarbij hij het personeel toesprak. Brahim: “Direct na mijn aantreden in 2012 was een eerste belangrijke stap, het ontwikkelen van een nieuwe visie en Strategisch Plan (SP) 2020. Dit SP 2020 heeft vanaf 2013 gediend als kompas voor de ordening en verdere ontwikkeling van het AZP. Als ik terugkijk op de afgelopen periode, ben ik niet ontevreden over de resultaten die wij met ons AZP-team konden boeken”, aldus de vertrekkende functionaris.

Financieel directeur Claudia Marica-Redan zal in afwachting van de nieuw te benoemen algemeen directeur, belast zijn met de waarneming van het ziekenhuis.

Brahim somde als resultaten die in zijn periode als algemeen directeur bereikt zijn, de volgende punten op:

*Er is een nieuwe organisatiestructuur ontwikkeld en diverse fundamentele vraagstukken zijn op een duurzame en structurele wijze aangepakt.

*Op het gebied van onze topklinische medische specialismen zijn er belangrijke successen geboekt met het doorvoeren van nieuwe ontwikkelingen. Met haar 94 medisch specialisten speelt ons ziekenhuis een belangrijke voortrekkersrol in de landelijke medische ontwikkelingen. Daarin is de constructieve samenwerking met het Medisch Stafbestuur van groot belang gebleken.

*Het aantal medisch specialisten is op enkele belangrijke gebieden uitgebreid. Zo beschikken wij nu over 94 specialisten ten opzichte van 68 eind 2012.

*De leiding en zorgmedewerkers van de SEH, OK, ICU’s en CCU, verrichten hun werk onder heel hoge druk. Deze afdelingen vervullen nationaal een cruciale rol en worden met de toename van onze bevolking steeds weer geplaatst voor enorme uitdagingen om alle trauma’s en medische situaties die zich aandienen op adequate wijze af te handelen. De Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) is een van de kritische afdelingen, die jaarlijks meer dan 50.000 medische handelingen verricht.

*Wij hebben samen een integraal master bouwplan 2025 ontwikkeld voor ons ziekenhuis.

Met de aanstaande start van de bouw van een nieuw Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname (AMC-SU), wordt volgens Brahim een absolute mijlpaal bereikt. “Onder de kundige leiding van ingenieur Lothar Boksteen van de Program Management Unit (PMU) van het AMC-SU, zal omstreeks 2021 een prachtig resultaat aan de samenleving worden gepresenteerd. Dit rapport wordt volledig gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB) en de openbare

internationale aanbestedingen zullen rond het einde 2017 van dit jaar aanvangen. Men is druk bezig met de voorbereidingen”.

Ondertussen zullen in de aanloop naar het nieuwe ziekenhuis, het beddenhuis en de afdelingen Intensive Care Unit (ICU) en Operatiekamer (OK) worden gerenoveerd. De afronding van “de instandhouding” is gepland voor 2018. Ook hiervoor zijn, aldus Brahim, de fondsen beschikbaar en is voorzien in een professionele projectaanpak onder leiding van de PMU.

De vertrekkende directeur zei verder dat meer dan twintig andere belangrijke bouwprojecten zijn afgerond, zoals de PICU en de NICU van het Kindergeneeskunde Centrum (APCS) en de vernieuwing van de vijftig jaar oude elektra (hoofd) bekabeling. Binnen de financiële taken zijn aansprekende vorderingen geboekt, waaronder het inlopen van de achterstand in door de CLAD-goedgekeurde jaarverslagen van 2002 tot en met 2015.

Brahim is er trots op dat ondanks het wegvallen van de overheidsuppleties per 1 januari 2014, het AZP erin is geslaagd om het exploitatietekort van SRD 125 miljoen in 2012 terug te brengen naar SRD 25 miljoen in 2015.

Hij zei verder dat het introduceren van de uitermate belangrijke afdeling Zorgtechnologie op een professionele wijze, het ziekenhuis substantiële kosten heeft bespaard en de investeringen in medische apparatuur heeft helpen waarborgen.

Ook de afdeling Vastgoed onder leiding van een stedenbouwkundige, heeft het gepresteerd om in nauwe samenwerking met de Technische Dienst, de ruim zeventig AZP-gebouwen heel goed onder controle te krijgen qua beheer en onderhoud. Beide afdelingen zijn samen actief bezig met het doorvoeren van renovatieprojecten en nieuwbouw.

Het AZP is van een naar twaalf (ISO en HACCP) gecertificeerde afdelingen gegaan met vijf volgende in voorbereiding. Mede hierdoor kon het ziekenhuis een consistent kwaliteits- en veiligheidsbeleid garanderen.

Met de nieuwe afdeling Patiënten Service ‘Hoe kan ik U helpen’, is inhoud gegeven aan de transformatie van patiëntbëhandëling naar een meer klantvriendelijke benadering.

Voor alle geboekte resultaten en andere afdelingen, verwees Brahim gemakshalve naar het overdrachtsdocument ‘SP 2013 – februari 2017, realisaties gezondmaking/herstructurering en besparingen’.

Brahim: “Deze resultaten zouden niet mogelijk zijn geweest zonder uw ondersteuning, inzet, ijver en doorzettingsvermogen, maar bovenal roem ik uw passie voor ons ziekenhuis en de bereidheid om als een hecht AZP-team te werken aan een betere toekomst en een nieuwe AMC-SU-horizon. In het bijzonder memoreer ik, zonder andere collega’s daarbij tekort te willen doen, de evenwichtige en constructieve samenwerking met de vakbond, in het bijzonder de heer Blackson, het Medisch Stafbestuur en mijn mede-directieleden Lindy Liauw Kie Fa, medisch directeur en Claudia Redan, Financieel directeur alsmede het verpleegkundig directoraat.”

Volgens de vertrekkende directeur zijn er nog vele uitdagingen op weg naar de realisatie van ons AMC-SU, en met de doorgevoerde kostenbesparingen is er een hoopgevende stap in de goede richting gezet. Hij waarschuwde echter dat kostenbesparingen alleen geen garantie zijn voor duurzaam financieel herstel en benadrukte dat de laatste aanpassingen van de tarieven alweer van 3,5 jaar geleden dateren.

Volgens Brahim is het afronden van een marktconform tarievenstelsel vooralsnog niet gerealiseerd, hetgeen een absolute must is voor duurzaam herstel van de financiële positie en daarmee voor waarborging van hoogwaardige topklinische en specialistische gezondheidszorg in het AZP ten behoeve van de gehele Surinaamse gemeenschap. De minister van Volksgezondheid heeft inmiddels actief de leiding genomen in het noodzakelijke veranderingsproces dat moet leiden tot structurele oplossingen.

Brahim: “Wij blijven immer positief en vertrouwen een goede aanzet te hebben gegeven voor het waarborgen van de continuïteit van onze nationale ziekeninrichting. het AZP is het referentie ziekenhuis voor topklinische medisch-specialistische zorg. Wij zijn trots op al onze zorgmedewerkers die elke dag weer, iedere patient vanuit hun hart en persoonlijke specialismen en vaardigheden, de best mogelijke zorg bieden. Met inachtneming van mijn resterende verlofdagen, beëindig ik mijn dienstverband feitelijk per 8 februari aanstaande.”

Volgens Brahim heeft de financieel directeur Claudia Redan in de afgelopen vier jaren bij zijn afwezigheid steeds op adequate wijze voor hem waargenomen. Zij is ingaande 7 februari tot de definitieve aanstelling van een nieuwe algemeen directeur, belast met de waarneming.

De vertrekkende directeur kijkt met veel genoegen en bijzondere waardering voor de niet aflatende zorg van het personeel voor de medemens, terug op een dynamische, intensieve en bovenal leerzame en vruchtbare werkperiode.

Hij zei tenslotte bijzonder verheugd te zijn dat hij door zijn toetreding tot de presidentiële  commissie ‘’Herstructurering Gezondheidszorg’ per 15 februari aanstaande ook in de toekomst betrokken zal blijven bij de verdere verbetering en ontwikkeling van de gezondheidszorg in Suriname.

More
articles