Toename bedreiging beschermde diersoorten

Op de beschermde kustvogels, pelikanen en rode ibissen, wordt steeds meer gejaagd. De redactie vernam dat men op Braamspunt er een gewoonte van maakt om te gaan jagen op deze beschermde dieren. In bepaalde gevallen wordt er op de vogels gejaagd voor consumptieve doeleinden. Projectmanager van de Stichting Dierenbescherming Suriname (SDS), Mariska Bemelmans, zegt ervan op de hoogte te zijn dat er op deze vogels gejaagd wordt. Ze zegt dat de stichting niet voldoende bewijsmateriaal heeft om acties tegen deze mensen te ondernemen. Maar ze haalde wel een geval aan, dat zij en andere leden van de SDS recent op het strand hebben meegemaakt. De projectmanager gaf aan dat ze op Braamspunt een dode pelikaan hebben aangetroffen, daarvan is er materiaal verzameld. In dit geval is ook de politie ingeschakeld, de zaak wordt verder gebracht naar het Openbaar Ministerie, die een onderzoek zal starten om de reden te achterhalen.

Bemelmans vindt het daarnaast ook belangrijk dat mensen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, als zij een bedreiging vormen voor beschermde diersoorten. Gebleken is dat mensen die een jachtgeweer hebben, dat vaak gebruiken voor andere doeleinden dan wat er is opgenomen in de vergunning.

Bemelmans betreurt het dat beschermde dieren verder uitsterven, omdat men er een gewoonte van maakt op ze te jagen. Als stichting wil de SDS voorkomen dat de pelikanen en rode ibissen helemaal uitsterven. Bemelmans zegt dat er in het aantal rode ibissen al een duidelijke daling zichtbaar is. De projectmanager vindt het van groot belang dat de gemeenschap een bijdrage levert om deze dieren daadwerkelijk te beschermen tegen uitsterving.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles