Malariaparasieten geen bedreiging voor Suriname

Lesley Resida, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), ziet de malariaparasieten die resistent zijn tegen malariamedicijnen en die voorkomen in delen van Thailand (Laos en Cambodja), niet als een bedreiging voor Suriname. ”Wij zijn een stuk veiliger”, zegt hij. Het BOG gebruikt bij zijn malariabehandelingen een combinatie van de medicijnen artemisine en piperaquine. Het gebruik wordt heel goed gecontroleerd, waardoor de kans dat resistentie ontstaat, erg klein is. Vanwege het toenemende reisgedrag, bestaat volgens Resida wel de mogelijkheid dat de parasiet binnendringt, maar de gemeenschap hoeft zich niet ongerust te maken. “Het BOG is daarop voorbereid. Wij zijn goed op weg om alle malariagevallen te elimineren”, zegt hij. Hoewel de parasiet geen groot gevaar vormt, is het BOG wel alert. Via de Medische Zending en particulieren worden in het binnenland de malariaprojecten nog steeds intensief uitgevoerd, mede daardoor is de ziekte onder controle. Uit de laatste publicatie van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), is gebleken dat het aantal malariagevallen de laatste vijf jaar sterk is afgenomen, het aantal is met meer dan 90 procent gereduceerd en sinds 2006 onder controle. Volgens Resida ontstaat resistentie als de controle op medicijnen niet correct wordt uitgeoefend en als mensen de medicijnen niet op de juiste wijze gebruiken, de parasiet wordt dan resistent voor de medicijnen.

Hij gelooft dat deze parasieten opgedoken zijn in de achtergelegen gebieden van Cambodja, wat betekent dat de medicijnen die worden ingevoerd niet goed worden gecontroleerd door de gezondheidsautoriteiten. Hiervan is geen sprake in Suriname, omdat de controle op medicijnen zeer stringent is.

Echter waarschuwen wetenschappers dat deze parasieten de bestrijding tegen malaria bedreigen. De malariaparasieten zijn immuun voor de huidige medicijnen die gebruikt worden tegen de ziekte. Deze medicijnen, artemisine en piperaquine, worden ook gebruikt bij de behandeling van malaria in Suriname. Behalve dat er resistente parasieten in Cambodja zijn, is er een nog resistentere parasiet actief in het zuiden van Laos en noordoosten van Thailand. De gevolgen van de verspreiding van deze malariaparasieten in India en Afrika, kunnen ernstig zijn als er niet snel actie wordt ondernomen. In Suriname worden de medicijnen die nodig zijn om malaria te behandelen, gratis aan de patiënt verstrekt.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles