Steeds meer honden gedumpt op Braamspunt

Er worden steeds meer honden gedumpt te Braamspunt. In vergelijking met voorgaande jaren is een aanzienlijk toename te merken. Mariska Bemelmans, voormalig asielbeheerder tevens huidige projectmanager, zegt dat het aantal gedumpte honden te Braamspunt over de jaren heen steeds aan het verminderen was. Echter worden er vanaf eind 2016 op regelmatige basis viervoeters daar gedumpt. De projectmanager zegt dat de Stichting Dierenbescherming Suriname (SDS) steeds meer acties onderneemt om deze honden te steriliseren. Zo wil de stichting voorkomen dat de groep zwerfhonden door voortplating groter wordt. Ook wil de stichting voorkomen dat de dieren vergiftigd worden.

Bemelmans is ervan op de hoogte dat honden actief losgelaten worden op verlaten plekken.

Ze betreurt het dat mensen hun viervoeters dumpen op Braamspunt. “Deze plek is geen goede omgeving voor de dieren. Ze hebben geen eten, er is geen dierenarts en ze zijn blootgesteld aan zon en regen”, aldus Bemelmans. Volgens doet de SDS haar uiterste best, echter kunnen niet alle honden een plekje vinden asiel. De groep gedumpte honden neemt namelijk steeds toe en het asiel beschikt niet over die capaciteit om zoveel honden op te vangen. De honden worden daarom, nadat ze zijn gesteriliseerd, weer op straat geplaatst. Enkele, vooral de iets jongere dieren, worden wel gehouden in het asiel.

Het vermoeden bestaat volgens Bemelmans dat honden worden ingezet om schilpadnesten te vinden en uit te graven. Honden zijn volgens haar geen eiereneters, maar de projectmanager benadrukt dat de viervoeter wel instaat kunnen zijn de schilpadnesten te vinden, indien zij daarvoor getraind zijn.

door Richelle Mac-Nack

 

 

More
articles