“Blijf lenen, vooral niet terugbetalen en reshuffellen”, zo klinkt een sarcastische Guillermo Samson, econoom tevens jurist, gevraagd naar een reactie over de goedkeuring van de Wet op de Staatsschuld. De Nationale Assemblee (DNA) heeft de afgelopen week goedgekeurd dat de regering meer mag lenen. Het obligoplafond is van 60 procent naar 80 procent verhoogd. Samson verklaart, dat er geen ruimte meer is om te lenen, gelet op onze inkomsten uit productie. Hij merkt op, dat het probleem alleen maar groter is geworden met de verruiming van het obligoplafond. “Het wordt een vrij zware taak voor onze kinderen en kindskinderen”, aldus Samson, verwijzend naar het aantal leningen dat de regering heeft afgesloten en die terugbetaald moeten worden. “Die rustige golven zijn de economische tsunami die komt in de komende jaren”, aldus de econoom, naar aanleiding van de uitspraak van de president tijdens de Opo Yari bijeenkomst van de BEP, waarbij de president zei: “Mi psa ala den bigi sula nanga skwala”
De regering heeft beloofd om in de maand april de ambtenaren een loonsverhoging te geven. Samson benadrukt, dat onze economie op dit moment geen enkele salarisverhoging zal kunnen dragen. Hij geeft verder aan, dat ook het herwaarderingsprogramma, waarin ook loonsverhogingen zijn opgenomen, niet zal werken. Volgens hem zal loonsverhoging voor een enorme inflatiespiraal zorgen. Samson hoopt niet, dat de regering het in haar achterhoofd heeft om monetair te gaan financieren, omdat er niet meer uitgegeven kan worden dan dat er verdiend wordt.
De wisselkoers voor de US-dollar is al geruime tijd stabiel, volgens Samson is die stabiliteit niet duurzaam en is het slechts een kwestie van tijd, omdat de koers volgens hem kunstmatig stabiel wordt gehouden. Hoewel de koers een lichte stijging vertoont, schommelt die niet extreem. Dit komt volgens Samson doordat er minder geïmporteerd wordt, wat te zien is aan de lege rekken in de winkels. Betreffende de leerkrachten, zegt hij dat de regering voor een duivels dilemma staat. Samson is van mening dat de regering in het begin van haar aantreden wel de mogelijkheid had om een salarisverhoging te geven, aangezien de staatskas gevuld was. Echter kan de regering dit nu niet meer, want er is geen geld. Hij vraagt zich af hoe de regering deze kwestie zal oplossen, aangezien de leerkrachten weer op straat zullen komen als het herwaarderingsprogramma niet wordt uitgevoerd.
door Johannes Damodar Patak