Ministerie versterkt capaciteit statistieken arbeidsmarkt

Door middel van een driedaagse ILO-training, die vandaag van start is gegaan, gaat het ministerie van Arbeid (ATM) de capaciteit versterken bij het verzamelen, verwerken en analyseren van data gericht op informele werkgelegenheid, lonen en inkomens. De training is geopend door de directeur van het ministerie van Arbeid, Jimmy Belfor, die het belang van statistieken voor het ontwikkelen van beleid benadrukte. Tijdens de training zal aandacht worden besteed aan het berekenen van indicatoren en het verwerken van data middels een speciaal software programma. De training wordt verzorgd door twee deskundigen van de Internationale Arbeids-organisatie (ILO), Diego Rei en Florence Bonnet, deskundigen op het gebied van Employment and Labour Market Policies.

Het formuleren van beleid om informaliteit terug te brengen en het uitvoeren van een loonsurvey op reguliere basis, zijn activiteiten die opgenomen zijn in het Decent Work Country Programma voor Suriname 2014-2016. Dit programma beoogt het bewerkstelligen van duurzame ondernemingen, de ratificatie van ILO-verdragen betreffende kinderarbeid en gelijke kansen op de werkplek, het moderniseren van arbeidswetgeving, versterking van de arbeidsinspectie, het versterken van de sociaal dialoog en het verzamelen van adequate arbeidsstatistieken voor het maken van gericht arbeidsmarktbeleid.

Om invulling te kunnen geven aan bovengenoemd beleid wordt technische assistentie verleend door de ILO. De training is onderdeel van deze technische assistentie alsook het ontwerp en de opzet van surveys betref-fende informele werkgelegenheid, lonen en inkomens.

Het ligt in de bedoeling dat met de uitvoering van deze surveys in samenwerking met het Algemeen Bureau voor de Statistiek, op regelmatige basis statistieken zullen worden verzameld ten behoeve van het ministerie. De onderzoeksresultaten zullen het ministerie in staat stellen een adequaat arbeidsmarktbeleid voor de komende jaren te voeren met name met betrekking tot informaliteit.

De deelnemers aan de training zijn medewerkers van het Onder directoraat Arbeidsmarkt van het ministerie van Arbeid en het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Ook participeren zes medewerkers van het ministerie van Arbeid van Guyana in deze training. Deze vertoeven nu speciaal hiervoor in Paramaribo.

More
articles