Economische vooruitzichten Suriname blijven uitdagend

De economische vooruitzichten voor ons land blijven volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van het jaar nog steeds uitdagend. Suriname kampt volgens het IMF momenteel met grote schulden, toenemende inflatie, een zware achteruitgang in de economie, met als gevolg grote uitdagingen. Volgens het IMF is Suriname dringend toe aan hervormingen. De internationale financiële organisatie adviseert de regering om maatregelen te treffen om de fiscale positie te veranderen, de inflatie tegen te gaan en de financiële sector te versterken en particuliere investeringen te stimuleren. Het IMF voorspelt voor dit jaar dat de in productie zijnde Merian mijn de achteruitgang in de economie zal ontspannen. Zo ook voorspelt het fonds dat de inflatie in vergelijking met 2016 (60%) zal verminderen. Echter heeft de regering verzuimd om haar eigen Herstel- en Stabilisatieplan uit te voeren, waardoor het IMF maar één tranche uit de US-dollar 478 miljoen heeft overgemaakt.

Volgens het IMF zijn er dringende economische maatregelen nodig om Suriname weer op spoor te krijgen, waaronder het afschaffen van de verschillende subsidies.

Het IMF wijst in zijn rapportage over de Article-IV consultatie dat de eerste en tweede beoordelingen over het bereikte 24-month Stand-By Arrangement (SBA) niet door is gegaan. De IMF-directie heeft op 19 december vorig jaar vergaderd in verband met het overleg dat in oktober met de Surinaamse autoriteiten heeft plaatsgevonden. De vooruitgang op een aantal beleidsmaatregelen is halverwege 2016 stil komen te staan, zegt het fonds. Suriname heeft niet kunnen voldoen aan de afgesproken tijdslimieten en effectuering van afgesproken maatregelen.

 

More
articles