Oppositie wenst serieus onderzoek overtreding Wet Staatsschuld

De oppositie neemt geen genoegen met het antwoord van procureur-generaal (PG) Roy Badjnath Panday op hun vraag om een onderzoek naar overtreding van de Wet op de Staatsschuld door de regering. De oppositionele partijen, te weten VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE, hadden het hoofd van het Openbaar Ministerie hierover aangeschreven, maar de PG verwijst in zijn brief aan de oppositie onder meer naar goedkeuringsverklaringen van het Bureau voor de Staatsschuld. Dat is voor de oppositie echter ontoereikend. “Een onderzoek zou zich juist moeten richten op de totstandkoming van deze goedkeuringsverklaringen”, aldus de oppositiepartijen die willen dat er een serieus onderzoek komt. Zij roepen de PG op om een dieper onafhankelijk onderzoek te verrichten. Indien nodig moet dit onderzoek worden ondersteund of uitgebreid met andere onafhankelijke expertise.

Zij beraden zich op verdere stappen om meer duidelijkheid te krijgen over de verontrustende schuldpositie van de staat Suriname, die met name veroorzaakt is door onverantwoorde leningen die de regering van Suriname heeft afgesloten. “Het antwoord van de PG op het verzoek van oppositie DNA-leden verschaft die duidelijkheid nog niet. Serieus onderzoek is vereist”, zegt de oppositie stellig.

Als voorbeeld haalt zij een situatie aan waarbij een dronken chauffeur wordt aangehouden. “Er wordt dan gemeten wat zijn promillage is om vast te stellen of hij wel of niet dronken is”, aldus de oppositionele partijen. Zij zeggen dat in het geval van het Bureau voor de Staatsschuld het passender zou zijn geweest als er onderzoek zou zijn gedaan om te beoordelen of de verklaringen op juiste gronden en op correcte wijze tot stand zijn gekomen. Uit de brief van de PG kan volgens hen niet worden opgemaakt dat een dergelijke grondig onderzoek ook is gedaan. In geval het een dronken chauffeur zou betreffen, lijkt het volgens de oppositie erop dat er genoegen is genomen met de verklaring van de chauffeur dat hij niet dronken is. De oppositie is in overleg met deskundigen om te bezien welke vervolgstappen genomen moeten worden om meer duidelijkheid te krijgen en om een objectief en onafhankelijk onderzoek afgedwongen te krijgen. Het volk heeft volgens haar recht op transparantie, want uiteindelijk wordt de staatsschuld, die nu naar meer dan 15 miljard SRD is opgelopen, op de schouders van de gewone man afgewenteld.

More
articles