Bond SMS Binnenland Vaartdienst stelt ultimatum

De 105 leden die zijn aangesloten bij de Bond Belanghebbenden Binnenland Vaartdienst (BBBV), hebben de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) tot vandaag de tijd gegeven om door middel van dialoog de kwestie over de achterstallige betalingen in orde te maken. De bond had een schrijven gericht aan de SMS, maar heeft nog steeds geen reactie  ontvangen. Mocht die vandaag uitblijven, dan is de bond geneigd om morgen een rechtszaak aan te spannen. Dit deelt bondsvoorzitter Stefanus Ligorie aan De West mede. De bond had eerder in de media aangegeven de stap te nemen naar de groene tafel, maar de voorbereiding had zij onderschat. Nu alle zaken geregeld zijn, heeft de bond meer zekerheid en kan het besluit genomen worden. De leden voeren sinds december een ‘slow down actie’ omdat circa 60 procent van de medewerkers reeds is uitbetaald, het resterende deel heeft nog niet ontvangen. De actie houdt in dat de medewerkers slechts twee dagen per week werken in plaats van vijf. De bondsvoorzitter vertelt dat het om elf maanden betalingsachterstand gaat.

Ligorie is net vijf maanden bondsvoorzitter en heeft een puinhoop aangetroffen toen hij een bezoek bracht aan de leden in het binnenland. Het eerste dat hij aanpakte, was het aankaarten van een aantal zaken dat volgens hem al geregeld had moeten zijn. De bondsvoorzitter zegt dat de leden reeds negen jaar werkzaam zijn, maar dat er niets voor hen geregeld is. “Ze hebben geen enkele zekerheid. Dagelijks varen zij over sula’s, maar ze zijn niet eens verzekerd al negen jaar lang komen de medewerkers jaarlijks naar de stad om hun contract te verlengen. Wanneer komen ze dan in vaste dienst”, aldus de bezorgde voorzitter. De uitbetalingsproblemen begonnen vanaf 2015. De bond zet zich ook in voor loonsverhoging. De medewerkers ontvangen nog steeds SRD 550, maar volgens Ligorie  overtreedt de SMS hiermee de Wet Minimumloon. Deze kwestie gaat de bondsvoorzitter ook aanvechten.

De bondsvoorzitter verwacht in ieder geval dat er gauw stappen worden ondernomen om zaken in orde te krijgen, zodat de medewerkers gemotiveerd het werk kunnen hervatten. Tot nog toe zijn er gesprekken gevoerd met minister Andy Rusland van TCT, die de bond erop attendeerde dat zij geen contract hebben met SMS, maar dat het slechts losse krachten zijn. Echter kon de bond een overeenkomst aantonen, waarin staat aangegeven dat SMS wel verantwoordelijk is voor de betaling van de medewerkers.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles